NSBiH: Takmičenje u Premijer ligi i Kupu BiH je regularno

Sezona u Premijer ligi Bosne i Kupu i Hercegovine bila je regularna, zaključio je večeras Izvršni odbor Nogometnog saveza BiH na 44. redovnoj sjednici u Sarajevu, koju je vodio predsjednik Saveza Elvedin Begić.
Članovi Odbora analizirali su sve izvještaje nadležnih organa i tijela Saveza i jednoglasno utvrdili da niti u jednom takmičenju koje vodi NSBiH nije bilo neregularnosti.

No, s obzirom na to da je finiš sezone protekao uz dosta negodovanja pojedinih osoba i kluba, te glasina o namještaljkama, članovi Odbora pozvali su sve one koji imaju eventualna saznanja o bilo kakvim sumnjama u regularnost takmičenja, da ih dostave tužiocima NSBiH i drugim nadležnim organima Saveza.

Razgovaralo se i o narednoj sezoni, u kojoj će, po prvi put, Premijer liga brojati 12 klubova. Po tom pitanju, odlučeno je da Savez klubovima pošalje dva prijedloga sistema takmičenja (dvokružni s plej-ofom i plej-autom, te trokružni) o kojima bi se oni izjasnili. Naime, do sada su samo četiri kluba u NSBiH poslala svoje prijedloge, a od toga, tri su bila za trokružni sistem. Odluka o sistemu takmičenja bit će donesena naknadno, a nakon toga, znat će se i kalendar takmičenja.

Članovi Odbora na kraju su pohvalili nastup kadetske selekcije BiH na Evropskom prvenstvu, uz konstataciju da je plasman na treće mjesto u grupi realan, da je za bolje rezultate nedostajalo više iskustva. No, zaključeno je da je nastup na Euru potvrdio da kontinuitet u radu sa omladinskim selekcijama daje rezultate.

Osim toga, govorilo se o novim zahvatima na stadionu Bilino polje u Zenici, s obzirom na to da UEFA nalaže da na svi borilištima na kojima igraju reprezentacije, budu instalirani brojači gledalaca i video-nadzor. Do 6. septembra, kada igramo prvi meč ciklusa za SP 2018. protiv Estonije, NSBiH će morati riješiti ovaj problem.

Članovi Odbora imali su večeras još jednu temu. Naime, Borac je Savezu uputio žalbu na licencu za Prmeijer ligu koja je izdata Čeliku. S obzirom na to da banjalučki klub u žalbi nije naveo nikakve pojedinosti, Odbor je dao nalog Odjelu za licenciranje da preispita Čelikovu aplikaciju, te pozvao Borac da u NSBiH pošalje dokaze za svoje tvrdnje.

 

(Vijesti.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*