EgyptAir: Avion prije pada nije promijenio smjer kretanja

Avion kompanije EgyptAir koji se srušio u Mediteran nije promijenio smjer kretanja prije rušenja, izjavili su egipatski zvaničnici.

Airbus A320 je bio na putu iz Pariza u Kairo sa 66 putnika i članova posade kada je nestao s radara u jutarnjim satima u četvrtak. Grčki ministar odbrane je rekao da se avion okrenuo 90 stepeni lijevo te da je doživio zaokret od 360 stepeni prije naglog pada. Međutim, visoki zvaničnici egipatske avijacije su izjavili da nije zabilježeno nikakvo neobično kretanje.

Ehab Azmy, šef egipatske državne službe za avionski saobraćaj, rekao je za Associated Press da je avion letio na normalnoj visini od 11.280 metara prije nestanka s radara. Pronađeni su određeni ostaci olupine aviona, kao i lične stvari putnika.

“Degradira činjenica kojom se Grci vode da je avion iznenada izgubio visinu prije nego što je nestao s radara”, rekao je on.

Razlog za različitu procjenu avionske nesreće između Grčke i Egipta nije poznat. Grčki ministar odbrane Panos Kamenos rekao je da je radar pokazao dva oštra skretanja Airbusa A320 i pad za više od 7.620 m prije nego je pao u more.

Azmy je dodao da nije bilo problema s avionom nakon što je ušao u egipatski zračni prostor. Grčki zvaničnici izjavili su da su kontrolori letenja razgovarali s pilotom kada je ušao u grčki zračni prostor i da se sve odvijalo normalno.

Pokušali su ga kontaktirati u 2:27 sati po vremenu u Kairu, ali uprkos ponovljenim pozivima, nije bilo odgovora iz aviona. Prošle sedmice, “Aviation Herald“ je saopćio da se u avionu prije nesreće upalio detektor dima te da bi to mogao biti jedan od razloga rušenja.

U nedjelju je Egipat rasporedio robot podmornice za traženje podataka o letu. Egipatsko ministarstvo civilne avijacije saopćilo je kako je mogućnost terorističkog napada jača od tehničkog kvara, ali još ništa nije potvrđeno.

(klix.ba/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*