Kako život u zgradama ili kućama utječe na zdravlje?

Čak 73 posto Evropljana svoj bi dom renovirali zbog boljeg općeg osjećaja udobnosti, vitalnosti i zdravlja, a njih 75 posto zbog ušteda na troškovima energije.

Na uzorku od 14.000 stanovnika u 14 europskih zemalja provedeno je istraživanjeHealthy Homes Barometer 2016 koje za cilj ima dubinski istražiti pitanje zdravih domova, koliko o njima zapravo znamo te kako naše životne navike i korištenje zgrada i kuća utječu na ljudsko zdravlje i produktivnost osoba koje u njima borave.

Dok je prvo takvo istraživanje, provedeno prošle godine, pokazalo kako Evropljani smatraju da zdravlje počinje od kuće te da su za zdrav organizam dobar san, redovno provjetravanje doma i dnevna svjetlost čak i važniji od vježbanja, suzdržavanja od alkohola i cigareta, u novoj se studiji ušlo u još dublju analizu utjecaja domova na naše zdravlje.

Istraživanje je donijelo nekoliko ključnih zaključaka:

Život u zdravom domu daje nam osjećaj da smo i sami zdraviji i poletniji i manje je slučajeva upale grla i prehlada. Zdravi dom odlikuje pet karakteristika, a to su mogućnost dobrog sna, optimalna temperatura zraka, redovito provjetravanje, dovoljno dnevne svjetlosti i razina vlage koja ne dozvoljava razvijanje plijesni.

No, veliki broj Evropljanja pati od zdravstvenih problema i lošeg je općeg zdravlja svaki dan te se 25 posto ispitanika izjasnilo da se nikad ili rijetko osjeća vitalno. Stoga ne čudi da je čak 73 posto ispitanika kazalo da bi svoj dom renovirali zbog boljeg općeg osjećaja udobnosti, vitalnosti i zdravlja kod kuće, a njih 75 posto zbog ušteda na troškovima energije. Naime, gotovo polovica ukupnog troška energije u Evropi nastaje u zgradama.

Prirodno svjetlo

Svojim domom danas je djelomično ili jako nezadovoljno pola Europljana, a u svih 14 zemalja u kojima je provedeno istraživanje, kako prenosi Jutarnji. hr, potvrđena je teza da karakteristike koje doprinose zdravom domu istovremeno povećavaju zadovoljstvo stanara svojim domom.

Iako su Europljani svjesni važnosti dnevnog svjetla 76 posto njih mora uključiti umjetnu rasvjetu u svom domu tokom dana, ali 74 posto njih pobrinulo bi se da u dom unesu više prirodnog svjetla kada bi krenuli u renovaciju.

Isto tako čak 45 posto Europljana tijekom zime grije manje nego što bi trebalo da se postigne optimalna temperatura zbog uštede. Iz istog razloga u hladnijim mjesecima ne provjetravaju redovito kako u njihov životni prostor ne bi ušao hladan zrak jer vjeruju da bi to dovelo do veće potrebe za grijanjem i automatski većim računima. No, dobro je zapamtiti da provjetravanje od samo 5 minuta i to od 2 do 4 puta dnevno neće rashladiti zidove, podove i stropove te neće povećati potrošnju grijanja, a znatno će pridonijeti kvaliteti zraka u domu.

Treba se potruditi

Konačni zaključak istraživanja Healthy Homes Barometer 2016 iza kojeg stoji tvrtka Velux u suradnji s uglednim znanstvenicima Humboldt sveučilišta iz Berlina je da put do zdravih domova zahtijeva određeni trud i usvajanje činjenice da nije uvijek najvažnija samo ušteda energije već i kako karakteristike određene građevine utječu na ljudsko zdravlje.

5 KARAKTERISTIKA ZDRAVOG DOMA
Dobri uvjeti za kvalitetan san

Europljani koji u svom domu dobro spavaju imaju 50 posto veću šansu da će se osjećati zdravo i poletno. Ipak, 77 posto stanovnika Europe nema zadovoljavajuće uvjete za spavanje, što se vezuje uz lošiji učinak na poslu, veću mogućnost ozljeda na radu i teže donošenje poslovnih odluka.

Ugodna unutarnja temperatura

Prostor u kojemu nije niti prehladno niti pretoplo smanjit će rizik od infekcija nosa i grla. No, 82 posto ispitanika živi u domovima u kojima je tijekom protekle zime u nekom trenutku bilo prehladno, dok čak 87 posto njih tvrdi da im je tijekom ljeta bilo prevruće.

Svježi zrak

Redovito provjetravanje doma osigurava nam više energije i pomaže kod izbjegavanja infekcija grla i nosa te mogućnost od obolijevanja smanjuje dvostruko u odnosu na domove koji se ne provjetravaju. Kako je pokazalo istraživanje Fraunhofer Instituta čak 80 milijuna Europljana živi u vlažnim i plijesnivim prostorima što povećava rizik od oboljenja od, primjerice, astme.

Zadovoljavajuća količina dnevne svjetlosti

Uz dovoljno dnevne svjetlosti dvostruka je vjerojatnost da će se osjećati vitalno i biti puni energije, a to će također imati pozitivan utjecaj na vaše opće zdravstveno stanje i rizik od infekcija.

Odgovarajuća količina vlage

Prosječna četveročlana obitelj na dan proizvede 10 litara vlage kroz kuhanje, tuširanje i ostale redovne aktivnosti tijekom dana, a 60 posto Europljana koji u domu imaju plijesan požalilo se na suhoću i iritaciju grla.

(Radio Sarajevo)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*