Predsjedništvo BiH prihvatilo poziv za učešće na samitu NATO-a u Varšavi

Predsjedništvo BiH prihvatilo je danas poziv generalnog sekretara NATO-a Jensa Stoltenberga predsjedavajućem Predsjedništva BiH Bakiru Izetbegoviću za učešće na NATO samitu u Varšavi 9. jula.

Bosna i Hercegovina je, što se približavanja NATO-u, u vrlo delikatnoj situaciji, jer je na pragu ispunjavanja uvjeta za dobijanje poziva u članstvo, ali istovremeno vladajuća struktura u Republici Srpskoj smatra kako bi BiH trebalo da bude neutralna.

Na sjednici Predsjedništva BiH donesena je odluka o pristupanju BiH Protokolu o izmjenama i dopunama Međunarodne konvencije o pojednostavljenju i usklađivanju carinskih postupaka.

Predsjedništvo BiH odobrilo je zaključivanje Administrativnog ugovora o predizbornoj pomoći za lokalne izbore 2016. godine, između Centralne izborne komisije BiH i Vijeća Evrope, i Protokola o korišćenju zajedničke liste prevodilaca u oblasti migracija i azila.

Stav Predsjedništva jeste da BiH treba da učestvuje u kapitalu Fonda za migrante i izbjeglice uspostavljenom u okviru Razvojne banke Vijeća Evrope.

Ministarstvo finansija i trezora BiH zaduženo je da, u saradnji s Ministarstvom za ljudska prava i izbjeglice BiH, utvrdi visinu donatorskih sredstava koja bi BiH mogla uplatiti u Fond.

Predsjedništvo BiH ratifikovalo je Protokol o prekograničnom nadzoru između Vijeća ministara BiH i Vlade Crne Gore, i Nota sporazum – razmjena nota između Vijeća ministara BiH i Vlade Kine o dodjeli bespovratne pomoći.

Prihvaćen je Sporazum između Vijeća ministara BiH i Vlade Austrije o razmjeni i međusobnoj zaštiti tajnih podataka, te Sporazum između BiH i Azerbejdžana o međunarodnom drumskom prevozu, saopšteno je iz Predsjedništva.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*