Oslobođena Nađa Savčenko

Ukrajinski pilot Nađa Savčenko oslobođena je danas iz ruskog zatvora i nalazi se na putu za Ukrajinu u okviru dogovora o razmjeni za dva ruska vojnika uhapšena u Ukrajini, izjavio je neimenovani zvaničnik iz ukrajinskog predsedništva.

Savčenko je avionom ukrajinskog predsjednika Petra Porošenka poletela za Kijev, rekao je zvaničnik agenciji AP, pod uslovom da ne bude imenovan.

Ruska televizija RT javlja, pozivajući se na neimenovane izvore, da su dva ruska vojnika uhapšena u Ukrajini takođe oslobođena i da su poleteli za Rusiju.

Porošenko je prošlog mjeseca rekao da se s ruskimpredsjednikom Vladimirom Putinom dogovorio o oslobađanju Savčenkove i nagovestio da će biti razmijenjena za dvojicu ruskih vojnika.

Porošenko će Savčenkovu dočekati na aerodromu u Kijevu, rekao je zvaničnik.

Očekuje se da će Savčenkovu dočekati veliki broj Ukrajinaca, koji je smatraju nacionalnim herojem.

Savčenkova je u martu u Rusiji osudjena na 22 godine zatvora zbog navodne umešanosti u ubistvo dvojice ruskih novinara na istoku Ukrajine 2014.

Dvojica ruskih vojnika, Aleksandar Aleksandrov i Jevgenij Jerofejev uhapšeni su u maju prošle godine u Luganskoj oblasti i osudjeni su za terorizam i učestvovanje u ratu na istoku Ukrajine na 14 godina zatvora.

(BHRT/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*