Han: Sa Hrvatskom nađeno političko riješenje za poglavlje 23 sa Srbijom

Evropski komesar za pregovore o proširenju Johanes Han izjavio je danas da je sa Hrvatskom nađeno riješenje za otvaranje poglavlja 23 u pregovorima sa Srbijom, i istakao da formalnu odluku očekuje slijedeće sedmice, a otvaranje poglavlja – do kraja juna.

Evropski komesar je rekao da je sa Hrvatskom postignuto političko riješenje o pitanju otvaranja poglavlja 23 u pregovorima Srbije sa EU. ”Našli smo riješenje sinoć. Očekujemo slijedeće nedjelje formalnu odluku o otvaranju poglavlja 23 sa Srbijom”, izjavio je Han na pitanje novinara Tanjuga u Briselu.

Komesar Han je objasnio da je Hrvatska “imala zabrinutosti”, od kojih su neke već bile razjašnjnje prethodnih sedmica, a da je sinoć pronađena i formulacija riješenja, prihvatljiva za sve, kada je riječ o pitanju generalne jurisdikcije.

On nije precizirao riješenje, odnosno nije obijelodanio sadržaj formulacije. Otvaranje poglavlja 23 u pristupnim pregovorima Srbije sa EU bilo je zvanično blokirano od aprila ove godine, kada Hrvatska, jedina od 28 zemalja članica EU, nije dala svoju saglasnost za otvaranje ovog poglavlja koje se odnosi na pravosuđe i fundamentalna prava.

Zagreb je kao zvaničan razlog iznio rezerve kada je u pitanju zakon o regionalnoj jurisdikcije Srbije u procesuiranju ratnih zločina, zastupljenost hrvatske nacionalne manjine u Parlamentu Srbije i punu saradnju Srbije sa Tribunalom u Hag.

Evropska komisija, koja je od početka govorila da ne može da prihvati ovakavo uslovljavanje Hrvatske, danas je ponovila da se njen stav kada su u pitanju mjerila za otvaranje poglavlja 23 sa Srbijom ostao isti. Tanjug je u diplomatskim izvorima u Briselu dobio nešto preciznije objašnjenje, iz kojeg se može rastumačiti “okviri” u kojem će biti “formulacija” o kojoj je komesar Han govorio.

Ti izvori naime navode da razumiju da su za Hrvatsku ovo osjetljiva pitanje, ali i poručuju da se “ona moraju riješavati na bilateralnom nivou, a ne uključivati u evrointegracioni proces”. Ponovljeno je tako da se od Srbije ne može tražiti da povuče zakon kada je u pitanju generalna jurisdikcija, jer sličan imaju i neke države članice EU. “U nacrtu zajedničke pregovaračke pozicije, koja je sada dogovorena sa Zagrebom, postojaće i odredba kojom se upozorava da ne smije biti diskriminacije u primjeni ovog zakona”, objašava Tanjugov izvor u Evropskoj komisiji.

Kada su u pitanju prava hrvatske manjine u Srbiji, u Evropskoj komisiji kažu da se ni to ne može postaviti kao formalni uslov Beogradu, jer su prava manjina različito riješena od drzave do drzave članice.

Puna saradnja sa Tribunalom u Hagu, kažu u Evropskoj komisiji, nikada nije ni bila sporno pitanje, jer postoji zahtjev, ali i ocijena o punoj saranji Srbije sa Tribunalom u Hagu. U Evropskoj komsiji kažu da će i pored blokade otvaranja poglavlja 23. koja je trajala tri mjeseca, poslije postizanja političkog konsenzusa, biti moguće završiti sve tehničke procedure, kako bi poglavlja 23 i 24 bila otvorena do kraja juna, kako je i planirano.

(Vijesti.ba / TANJUG / RTV7)

 

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*