Porodična medicina u fokusu razgovora sa predstavnicima Svjetske banke

Ministar zdravstva Tuzlanskog kantona Bahrudin Hadžiefendić sa saradnicima sastao se danas sa predstavnicima Svjetske banke, Federalnog ministarstva zdravstva i Zavoda za javno zdravstvo TK kako bi razmijenili informacije o stanju u oblasti porodične medicine.

Dobro organizovana služba porodične medicine na području Kantona, prema mišljenju prisutnih, osnova je za novi pristup u kojem će biti primijenjeno takozvano diferencijalno nagrađivanje.

Ističući ovom prilikomvažnost sumiranja rezultata sa terena ministar Hadžiefendić je podržao ideju koju su predočili predstavnici Svjetske banke Nedim Jaganjac i Darko Paranos o standardizaciji osnovnog paketa usluga u porodičnoj medicini.

Predstavnica Federalnog ministarstva zdravstva Vildana Doder kazala je dai pored mnogo uloženih sredstava, nažalost,nije ostvaren željeni efekat u svim kantonima kada je u pitanju razvoj porodične medicine.  Izgradnja sistema porodične medicine na području Tuzlanskog kantona, rečeno je ovom prilikom, potpuno je uspjela što potvrđuje podatak da je u okviru timova registrovano 98 % stanovnika.  Ono što će, složili su se prisutni, pomoći boljem funkcionisanju je predstojeća informatizacija zdravstvenog sistema.

(RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*