Upriličena promocija prve knjige Dženane Imširović „Elegancija duše“

Sinoć je u sali Biblioteke „Derviš Sušić“ održana promocija prve knjige mlade autorice iz Tuzle, Dženane Imširović “Elegancija duše”, izdavačke kuće UG „Esseg“ Gunja. O knjizi su govorili recezent, Isa Balkan, profesor i književnik, Jasminka Hadžić, profesorica književnosti, urednik i izdavač Ilija Matić  i Amina Karić, studentica.

Sam naslov Dženaninog prvog romana privlači pažnju, što i jeste u velikoj mjeri i zadatak naslova, da nešto konstatuje ili privuče pažnju sam na sebe.

Prema riječima profesorice Hadžić, ova neobična sintagma “Elegancija duše” odista intrigira, o kakvoj će to duši Dženana ispredati priču?  Nižući redak po redak otkriva nam se fenomenalna elegancija duše unutrašnjeg pripovjedača. skrivene iza like Azre, same  Imširovičeve.

–         Spisateljica nam se indirektno otkriva kao osoba koja zna da sasluša, pruži rame za utjehu, ponekad i  plakanje, nesumnivo kao osoba od potpunog povjerenja koja zna da pruži pravi savjet svima onima koji ga potraže na njenoj adresi. Rasteretite svoju dušu, upoznajte autoricu koja od naše zemlje ne diže lahko ruke, koja svoju budućnost kuje i želi iskovati na rodnoj grudi, oplemeniti je, kazala je Hadžić.

Isa Balkan, isiče da autorica maestralnom tehnikom na jednostavan način svojom jasnoćom i kratkoćom izraza, naizgled ovo tako prosto štivo krade nas iz stvarnosti života.

–         Iz dođivljaja omađijanih životnim iskustvom autorica je prikazala, u ovoj pomalo bolnoj priči, odrastanje djece bez majke, odlazak onih koji mnogo znače u životu, neka nova sretanja, iskušenja koja dolaze modernim načinom života, kao i borbu, ustrajnost, odlučnost ka onome dobrom i moralnom, kazao je Balkan.

(RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*