Turska: Broj stranih posjetilaca opao za 30 odsto

Broj stranih turista u Turskoj umanjen je u aprilu za skoro 30 odsto usljed bojazni za bezbjednost poslije talasa napada i zbog napetih odnosa sa Rusijom.
Oko 1,75 miliona stranaca došlo je u Tursku u aprilu, što je za 28,7 posto manje nego u istom mjesecu prošle godine, saopštilo je Ministarstvo za turizam.

Broj ruskih turista opao je za 79,3 posto. Posjetioci iz Rusije nekada su masovno obilazili Tursku, ali su prestali da dolaze nakon što su turski borbeni avioni oborili ruski bombarder u novembru prošle godine.

Bezbjednosna situacija u Turskoj uticala je i na broj dolazaka iz ostalih zemalja poslije nekoliko samoubilačkih napada koje su izvršili džihadisti i kurdski militanti, prenio je AFP.

Broj posjetilaca iz Njemačke, koji su najbrojniji među stranim turistima, opao je za preko 35 posto, a iz Britanije za više od 24 posto.

Smanjenje broja dolazaka stranaca osjeća se od početka godine, ali je april bio ubjedljivo najgori mjesec za turski turizam.

Vlada je već usvojila paket pomoći ovoj privrednoj grani vrijedan nekoliko milijardi dolara. Turizam je u 2015. godini Turskoj donio prihod od 31,5 milijardi dolara.

 

(Vijesti.ba / SRNA)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*