Francuzi zabranili poslodavcima da radnicima šalju poslovne e-mailove nakon radnog vremena

Ništa ne može pokvariti opušteni vikend kao e-mail od šefa. Čak i ako ne planirate odgovoriti na njega do ponedjeljka, stvara vam pritisak i čini da se ne možete opustiti. To znaju i Francuzi, pa su odlučili uzeti stvar u svoje ruke.

Francuska je osmislila odličan način da tome stane u kraj, donijevši zakon koji zabranjuje slanje poslovnih e-mailova izvan radnog vremena.

Ukoliko živite u Francuskoj i imate kompaniju od 50 ili više uposlenika, ne smijete im slati poslovne e-mailove nakon što radno vrijeme završi.

Zakon je donesen u svjetlu dokaza o tome kako digitalno doba ljudima onemogućava da se distanciraju od posla u slobodno vrijeme. A slobodno vrijeme treba da postoji.

“Brojne su studije pokazale kako je stres sveprisutan. Uposlenici fizički napuštaju radno mjesto, ali ne i psihički, oni su mentalno i dalje tu. Ostaju zakačeni za svoju elektronsku uzicu, kao pas. Mailovi, poruke… sve to čovjeku onemogućava da se zaista opusti”, kaže Benoit Hamon iz Francuske nacionalne skupštine.

I iako novčane kazne za one koji se ne pridržavaju ovog zakona ne postoje, kompanije će imati određene “povelje o nekažnjavanju” ukoliko budu slijedile zakon.

(Klix.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*