Predsjednici zemalja regiona u zgradi Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (BiH) napravili su zajedničku fotografiju nakon čega je počeo sastanak procesa Brdo-Brijuni ( Samir Yordamoviç - Anadolu Agency )

Zaključci Brdo-Brijuni samita: Zajedničkim naporima u evropsku budućnost

U Sarajevu je završen susret regionalnih lidera koji su u okviru samita procesa Brdo-Brijuni raspravljali o gorućim problemima regije. Međusobna saradnja je istaknuta kao osnovni način za brže pristupanje zemalja zapadnog Balkana euro integracijama.

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović pročitao je zaključke današnjeg sastanka, a u njima se ističe potreba za provođenjem zajedničkih projekata u regiji, vladavinom prava, iskorjenjivanjem svake vrste diskriminacije, uključujući i rodnu diskriminaciju.

“Ambicioznim reformama trebamo se približavati standardima Evropske unije”, pročitao je Izetbegović još jedan današnji zaključak.

U zaključcima je također potencirano da sve zemlje članice procesa Brdo-Brijuni trebaju da pomognu jedna drugoj u predstavljanju bilo gdje u svijetu.

Izetbegović je saopćio da će integracija svih zemalja zapadnog Balkana u EU biti pravi pokazatelj koliko je zrela ideja same suštine Evropske unije.

Pahor: Uskoro dobre vijesti iz Pariza

Predsjednik Slovenije Borut Pahor je izrazio zadovoljstvo što se na zapadnom Balkanu situacija razvija u dobrom smjeru, te da će mnogo toga biti za regiju dogovoreno u Parizu narednog mjeseca i kasnije u Rimu.

“Političku spremnost treba pretočiti u konkretne ekonomske projekte”, smatra Pahor, te dodaje da proces širenja EU ne smije biti doveden u pitanje, kao i ulazak u NATO onih zemalja koje to žele.

Pahor je upozorio da će se Unija u narednim mjesecima i godinama više baviti sama sobom nego procesom proširenja ali da to, naglasio je, ne smije ugroziti reformske procese.

Grabar-Kitarović: Zabrinutost hlađenjem ideje proširenja

Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović zabrinuta je situacijom u vezi proširenja EU, hlađenjem ideje u EU da primi nove članice, iako je dobra vijest Crna Gora, koja se približava Uniji.

“Želimo vidjeti napredak i Bosne i Hercegovine i Makedonije, mada je vidljiv zamor promjenama u EU i mada postoje tendencije za samoizolacijom u zemljama Unije”, rekla je predsjednica Kitarović.

Ona je naglasila da Hrvatska želi da nastavi raditi na podršci proširenju, te da se danas u Sarajevu razgovaralo i o drugim problemima, izgradnji infrastrukture, digitalizaciji, pitanjima migracija i drugim problemima važnim za region jugoistočne Evrope.

“Nikolić i ja vodili smo otvorenu raspravu. Hrvatska ne blokira i ne želi blokirati Srbiju u pristupu EU, čak šta više, naša je intencija da Srbija što brže uđe u EU, ali ćemo insistirati da to bude na način da ispuni sve uvjete. Ponudila sam Nikoliću da zajedno sjednemo i razgovaramo”, rekla je Kolinda Grabar Kitarović.

Predsjednik Italije Serđo Matarela, počasni gost današnjeg susreta, rekao je da EU neće biti potpuna ako sve zemlje jugoistočne Evrope ne budu u njenom članstvu.

“Italija pruža krajnju podršku da to bude postignuto na najbrži mogući način”, rekao je Matarela.

(BHRT/RTV7)

 

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*