Prijateljstvo Njemačke i Francuske nada je za razjedinjenu Evropu

Francuski predsjednik Francois hollande i njemačka kancelarka Angela Merkel izrazili su danas u Verdenu nadu da će prijateljstvo između Francuske i Njemačke biti nada i podsticaj za razjedinjenu Evropu.

Lideri dviju zemalja kazali su ovo tokom komemorativn ceremonije obilježavanja 100. godišnjice Bitke kod Verdena, najduže bitke u Prvom svjetskom ratu, koja je trajala 10 mjeseci i u kojoj je poginulo 163.000 Francuza i 143.000 Nemaca, a više stotina hiljada ljudi je ranjeno.

Godišnjica Verdenske bitke obilježava se nizom manifestacija posvećenih edukaciji mladih, na kojima će učestvovati oko 4.000 djece iz Francuske i Njemačke.

Merkel je izjavila da taj događaj pokazuje koliko su odnosi između Francuske i Njemačke danas dobri i svjedoči o tekovinama Evropske unije, izrazivši nadu da građani Velike Britanije 23. juna neće glasati za izlazak iz Unije.

Ona je rekla i da joj je francuski predsjednik ukazao “veliku čast” pozivom da prisustvuje komemoraciji i dodala da svi imaju obavezu da čuvaju uspomenu na Verdensku bitku, jer samo oni koji poznaju prošlost mogu iz nje izvući pouke.

Hollande je Verden nazvao “prijestonicom mira” i ocijenio da taj francuski grad u isto vrijeme predstavlja najmračniju i najsvjetliju tačku, jer je u njemu Evropa izgubila sve, a danas je simbol njenog jedinstva i prijateljstva između Francuske i Njemačke.

Komemoracija je počela sa 45 minuta zakašnjenja zbog kiše, a dvoje lidera došlo je automobilom umjesto helikopterom. Poslije polaganja vijenaca zajedno sa francuskom i njemačkom djecom, Merkel i Hollande su obišli groblje na kojem je sahranjeno 11.148 njemačkih vojnika.

(federalna.ba/Beta-AP/RTV7)

 

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*