Australija: Izbjeljivanje korala posljedica globalnog zagrijavanja

Najmanje 35 posto korala u sjevernom i centralnom dijelu obale Great Barrier Reef u Australiji uništeno nakon što su pobijeljeli izjavili su australski naučnici.

Stručnjaci s Univerziteta James Cook (JCU) kažu da je ovo do sada najekstremniji slučaj masovnog bijeljenja zabilježen u svjetskoj kulturnoj baštini. Izbjeljivanje se javlja kada toplija voda uzrokuje “slabljenje” korala i nestanak šarenih algi koje pružaju kisik i hranjive tvari. Uzrok je ovo klimatskih promjena i globalnog zagrijavanja.

“Ustanovili smo da je u prosjeku mrtvo 35 posto korala na 84 grebena koje smo ispitivali duž sjevernih i centralnih dijelova obale Great Barrier Reef, između Townsvillea i Papue Nove Gvineje”, izjavio je profesor Terry Hughes, šef Centra za ispitivanje korala na JCU, navodi se u saopćenju.

“Ovo je treći put u 18 godina da je obala Great Barrier Reef doživjela masovno izbjeljivanje zbog globalnog zagrijavanja, a trenutna dešavanja su mnogo ekstremnija nego što smo zabilježili ranije. Ponestaje nam vremena za smanjenje emisije stakleničkih plinova“, dodao je prof. Hughes.

Naučnici su saopćili da se očekuje oporavak korala za više od deset godina, ali će biti potrebno mnogo više vremena da se vrate najveći i najstariji korali koji su umrli. Studija naučnika s pomenutog Univerziteta je objavljena nakon mjeseci intenzivnih podvodnih istraživanja.

Izbjeljivanje korala je uzrokovano porastom temperature vode.

(Klix.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*