Nafta se probila iznad 50 dolara po barelu

Zbog poremećaja u opskrbi iz Kanada i Nigerije, cijene nafte na svjetskim tržištima porasle su prošle sedmice, treću zaredom, pa su se u jednom trenutku probile i iznad 50 dolara po barelu.

Na londonskom je tržištu cijena barela prošloga tjedna porasla oko 1,0 posto, na 49,32 dolara, dok je na američkom tržištu barel poskupio 3,0 posto, na 49,33 dolara. U četvrtak su se cijene nafte, po prvi puta nakon sedam mjeseci, probile i iznad 50 dolara, no nisu se uspjele zadržati na tim razinama.

“Ulagači se plaše da bi s cijenama na ovim razinama ponovno mogla porasti proizvodnja”, kaže Phil Flynn, analitičar u kompaniji Price Futures Group.

Kočnicu cijenama predstavljalo je i jačanje dolara, što je posljedica sve vjerojatnijeg povećanja kamata u SAD-u već u junu ili julu. Zahvaljujući tome, od početka maja dolar je prema potrošačkoj korpi šest najvažnijih svjetskih valuta ojačao više od dva posto.

Zbog toga, pak, uvoz nafte za zemlje s drugim valutama postaje skuplji, što negativno utječe na potražnju. U takvom su okruženju poremećaji u opskrbi naftom zbog požara u Kanadi i napada militanata u Nigeriji pali u drugi plan, uprkos tome što je globalna ponuda zbog njih smanjena za otprilike četiri miliona barela dnevno.

“Većina tih prekida vjerojatno neće potrajati”, kaže Giovanni Staunovo, analitičar UBS-a, napominjući da obnova opskrbe i povećana proizvodnja Organizacije zemalja-izvoznica nafte (OPEC) pripremaju teren za veći višak na tržištu.

“Kombinacija smanjene proizvodnje izvan OPEC i pojačane potražnje na tržištima u razvoju mogla bi rezultirati uravnoteženim tržištem nafte u 2017.”, zaključuje Staunovo.

Kako su cijene nafte porasle u sedam od posljednjih osam sedmica, dio analitičara smatra da slijedi korekcija cijena. Tim više što je malo izgledno da će OPEC i nečlanice tog kartela poduzeti zajedničku akciju za smanjenje proizvodnje.

S druge strane, i dalje se smanjuje proizvodnja u SAD-u. Tvrtka Baker Hughes izvijestila je da je prošle sedmice broj naftnih bušotinskih postrojenja u SAD-u smanjen za dva, na 316 postrojenja, najnižu razinu od oktobra 2009. godine.

Lani u ovo vrijeme bilo je 646 postrojenja. Zbog velike proizvodnje, a slabosti potražnje, od sredine 2014. godine cijene su nafte potonule s više od 100 na manje od 30 dolara u februaru ove godine, najniže u posljednjih 12 godina. No, od tada su skočile više od 70 posto jer se ulagači nadaju smanjenju jaza između ponude i potražnje.

(N1)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*