The commander of Bosnian Muslim forces in Srebrenica, Naser Oric, is pictured at the court house of the UN war crimes tribunal on July 3, 2008 in The Hague. Naser Oric was cleared today when the appeals chamber of the UN war crimes tribunal overturned his conviction for war crimes. AFP PHOTO / ANP PHOTO / POOL / ZORAN LESIC netherlands out - belgium out (Photo credit should read ZORAN LESIC/AFP/Getty Images)

Suđenje Oriću i Muhiću: Svjedočenje porodica srpskih žrtava

Porodice srpskih žrtava sa područja Bratunca i Srebrenice svjedočile su  na suđenju ratnom komandantu u Srebrenici Naseru Oriću i pripadniku Armije BiH Sabahudinu Muhiću za zločine nad srpskim zarobljenicima na području Srebrenice 1992. godine.

Na suđenju Naseru Oriću i Sabahudinu Muhiću za zločine počinjene u okolini Srebrenice, svjedokinja Tužilaštva BiH Radmila Nikolić-Milošević kazala je da je njen stric Milutin otišao kod Đurine kuće u selu Kravica (općina Bratunac) 29. maja 1992. godine, nakon čega se više nije vratio.

Pojasnila je da su se napadači dovikivali s brda kada joj je nestao stric Milutin Milošević, te da je čula riječi putem megafona:

“Na sigurnom je, ali će ga ubiti Naser ako ne predaju neke račune.”

U kuću svjedokinje, došla je supruga od strica, i tu su se, kako je rekla, svi skupili, pričali i plakali.

– Tata doziva prema Sandićima. Govori nemojte ubiti Milutina, doći ću ja. Odgovaraju ubit će ga Muhić, Naser i neki Omerović. Ako ne ubije jednog Miloševića, ubit će drugog – kazala je svjedokinja, pojasnivši da je njen stric bio načelnik policije u Bratuncu.

Nikolić-Milošević je kazala da je čula na megafon kako govore da je „Milutin u sigurnim rukama Nasera i Muhića“, javio je BIRN

Na upit da li je i brat ubijenog Milutina zajedno sa svjedokinjom davao izjavu, odgovorila je „svi smo pričali“.

U izjavi, koju je citirala braniteljica Čović, svjedokinja je kazala da joj je jedna žena iz Lolića koja je tada došla u selo kazala da je Milutin ranjen i da ga je liječio Meho u svojoj kući, a da ga je ubio Mehmed Omerović zvani Medo.

– Pronašli smo tijelo Milutina Miloševića u rijeci, vezano za drvo žicom. Šake su bile vezane žicom koja je bila vezana za drvo. Nije bilo oštećeno tijelo samo je bila povreda na čelu. Pokopali smo ga 15-tak metara u blizini – kazao je Mehić.

Nastavak suđenja zakazan je za 7. juni.

Orić i Muhić su optuženi da su 1992. godine u mjestima Zalazje, Lolići i Kunjerac ubili trojicu zarobljenika srpske nacionalnosti – Slobodana Ilića, Milutina Miloševića i Mitra Savića.

Na ročištu održanom 10. maja, svjedokinja Tužilaštva Bosne i Hercegovine Jelica Ilić rekla je da su posmrtni ostaci njenog muža Slobodana, koji je ubijen 12. jula 1992. godine, pronađeni tokom ekshumacije na deponiji smeća u Zalazju.

Ona je potvrdila da je supruga, koji je bio sudija u Osnovnom sudu u Srebrenici, a potom u Sudu za prekršaje u Bratuncu, posljednji put vidjela sredinom juna 1992. godine u Bratuncu.

“Bili smo skupa oko pola časa. Rekao mi je da su svi njegovi iz sela otišli u Zalazje i da ide i on s njima. U Zalazju su bili teški životni uslovi, a on je djelovao iscrpljeno i bio je neobrijan”, rekla je Ilićeva.

Kako je dalje navela, ona je nakon tog susreta sa dva sina otišla “trbuhom za kruhom”. Brala je maline u Poljoprivrednom dobru u Šapcu, gdje je ostala do 12. jula 1992. godine, kada je od žene kod koje je stanovala saznala “da je na Zalazju pokolj i da ne znaju šta je sa Slobodanom”.

“Došla sam sa sinom ispred Doma zdravlja u Bratuncu, gdje su bila izložena tijela ubijenih. Slobodana nije bilo. Čula sam da je odveden u Srebrenicu. A kada je vršena ekshumacija, nađen je zatrpan na deponiji smeća u Zalazju”, ispričala je  tada Ilićeva.

(BHRT/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*