(VIDEO) Svečano otvoren tuzlanski Festival arTZ

Sinoć je u Međunarodnoj galeriji portreta Tuzla svečano otvoren treći Festival savremene umjetnosti arTz.

Ovom prilikom su se obratili NJ.E. Dia Nader De El Andari, ambasadorica Bolivarske Republike Venecuele, zatim NJ.E. Martin Pammer, ambasador Republike Austrije, gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović i direktor arTz produkcije Rusmir Krdžalić.

Na svečanom otvaranju, ujedno i prvom danu festivala, prisutni su mogli pogledati izložbu „Srebrenica danas“ , zatim dokumentarni film „Putopis iz Karakasa“ nakon čega je publiku zabavljala travnička grupa Mustra Orchestra.

Nakon projekcije filma „Putopis iz Karakasa“ obratio se profesor i režiser, Andrija Dimitrijević prodekan FDU (fakulteta dramskih umetnosti) Beograd.

Direktor festivala arTz je Rusmir Krdžalić je pozvao na naredne događaje u okviru arTz festivala, a već danas na repertoaru je film Damira Pirića „Rock'n'War“ . Također je dodao  da je ovaj festival nova dimenzija kulture u Tuzli, kulture za sve generacije baš kako i govori sam slogan festivala „Kultura za sve“.

Kultura priprada svima bez obzira na status u društvu. Festival arTz želi približiti umjetnost svim ljudima bez obzira na njihove geografske ili dobne granice. Kultura ne postoji zbog nekih posebnih, ona je potrebna stvarnost svih nas, poručeno je sa otvorenja festivala.

(RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*