Njemačka razočarala Tursku: Ubijanje Armena proglašeno genocidom

Njemački Bundestag (Parlament) usvojio je danas rezoluciju kojom je masovno ubijanje Armena tokom Prvog svjetskog rata, koje su izvršili Turci za vrijeme Otomanskog carstva, proglašeno genocidom.

Rezolucija je usvojena jednoglasno u donjem domu parlamenta.

Više od 20 država, uključujući Francusku i Rusiju, kao i papu Franju, priznalo je ubistva iz 1915. godine kao geonocid.

Turski zvaničnici oštro se protive rezoluciji Bundestaga, a prije glasanja su upozorili da bi njeno usvajanje moglo da naruši odnose Njemačke i Turske.

Turski premijer Binali Jildirim izjavio je da je Ankara odlučila da povuče svog ambasadora iz Njemačke na konsultacije, javila je danas agencija AP.

Jildirim je izjavio da je usvajanje ove rezolucije “historijska greška” njemačkog parlamenta, dodajući da se turski narod ponosi svojom prošlošću i da “ne postoji događaj iz prošlosti koji bi nas natjerao da postiđeni pognemo glave”.

Armeni tvrde da je oko 1,5 miliona njihovih sunarodnika ubijeno u zločinima počinjenim 1915. godine.

Turska navodi da je broj žrtava znatno manji i odbacuje termin genocid. Ankara ukazuje da je i veliki broj turskih civila stradao tokom raspada Otomanskog carstva.

Njemačka kancelarka Angela Merkel nije bila u Bundestagu tokom glasanja. Rezoluciju su poržali poslanici njene Kršćansko-demokratske unije, Socijal-demokratske unije i Stranke zelenih.

Njemačka televizija ARD prenijela je da su poslanici uoči glasanja dobijali prijetnje i uvredljive poruke putem elektronske pošte.

(BHRT/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*