U utorak presuda za ubistvo Arnele Đogić

Vijeće Kantonalnog suda Zenica je prihvatilo izjave o priznanju krivice Muriza Brkića i Avdije Selimovića, optuženih za ubistvo 24-godišnje Arnele Đogić iz Olova. Izricanje presude najavljeno je za 14. juni ove godine. Tužiteljstvo ZDK-a tereti ih za ubistvo počinjeno na okrutan i svirep način, za šta je predviđena kazna zatvora u trajanju od 20 do 45 godina.

Sudsko vijeće je na današnjem ročištu razmatralo priznanje krivice Brkića i Selimovića, koji su kazali da razumiju sve navode optužnice za ubistvo Arnele Đogić i da razumiju posljedice vezane za njihovo priznanje, te da niko nije vršio pritisak na njih.

Prema prikupljenim istražnim informacijama vezanim za ovaj slučaj, te priznanja Brkića i Selimovića tokom saslušanja u Tužilaštvu i pred sudijom za prethodni postupak, ubistvo ove djevojke je izvršeno sa prethodnim umišljajem na krajnje okrutan, svirep i drzak način.

Oni su nakon izvršenog ubistva i sklanjanja tijela ubijene djevojke na teško pristupačno područje, a želeći sebi stvoriti siguran alibi, otišli na zabavu u kafanu gdje su cijelu noć pili, plesali, pjevali i zabavljali se s društvom.

Na ročištu su pročitani i detalji iz optužnice kojima je Tužiteljstvo potkrijepilo kvalifikaciju krivičnog djela – ubistvo na okrutan način. O monstruoznosti zločina govori i podatak da su optuženi tijelo nesretne djevojke, nakon što su je ubili, bacili u rijeku Stupčanicu sa 70 metara visoke litice. Tijelo je pronađeno tri dana nakon ubistva, kada su optuženi i uhapšeni.

Tužiteljstvo je, pored ostalog, predočilo i iskaze svjedoka da je Selimović i ranije pokušavao zastrašiti nesretnu djevojku. O pritiscima na Arnelu sada javno progovara i njena porodica.

Edina Đogić navodi kako je njena ubijena sestra tražila pomoć – u dva navrata je izjavila da se osjeća životno ugroženom: «Niko joj nije pomogao. Da su joj pomgli tad, danas bi bila živa».

Brat ubijene Alen Đogić kazao je kako zahtijevaju najstrožiju kaznu.

Izricanje presude najavljeno je za 14. juni ove godine.

(Federalna.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*