Do kraja sedmice usaglašena Informacija o izradi transportne strategije

Informacija o realiziranim aktivnostima u vezi izrade državne strategije iz oblasti transporta trebala bi biti usaglašena do kraja sedmice, te upućena Vijeću ministara BiH – izjavio je ministar komunikacija i transporta BiH Ismir Jusko nakon sastanka sa šefom Delegacije EU u BiH i specijalnim predstavnikom EU u BiH Lars-Gunnar Wigemarkom.

U tom pogledu Jusko je zahvalio entitetskim ministrima koji su, kako kaže, dosta toga uradili, kao i nadležni iz državnog ministarstva.

– Nadam se da će BiH do 4. jula, kada je zakazan Samit lidera zemalja zapadnog Balkana, imati transportnu strategiju koja uvjetuje da možemo tražiti sredstva iz EU. Bez toga bit ćemo dosta uskraćeni za ono što državu i njen transportni sistem treba učiniti efikasnijim – rekao je Jusko, dodajući da BiH ne želi biti tačka zagušenja u smislu transportne infrastrukture.

Wigemark je ocijenio ključnim da BiH ima usvojenu transportnu strategiju do Samita, koji će biti nastavak berlinskog i bečkog sastanka a očekuje se da ključne teme budu transportno i energetsko povezivanje, što predstavlja uvjet za evropske integracije.

U suprotnom, naglasio je, značajna sredstva iz međunarodnih finansijskih institucija mogla bi biti ugrožena, navodeći da su pripremljeni projekti za izgradnju mostova i putnih pravaca.

– U tome će entitetske vlade odigrati ključnu ulogu, prije svega u izradi svojih trasportnih strategija, a poslije i u radu na realizaciji tog dokumenta na državnom niovu – kazao je Wigemark.

Sagovornici su razgovarali i o modelu finansiranja javnih emitera, konkretno BHRT-a ukazujući da to treba biti riješeno do kraja mjeseca.

– Čim dobijem imena članova Interesorne radne grupe, koja bi činili ljudi iz Vijeća ministara BiH, Parlamentarne skupštine BiH i predstavnika javnih emitera jedna od osnovnih stvari je da počnemo raditi na trajnom rješenju a to je izmjena zakona o javnom RTV sistemu. Zato bi zadatak ove grupe bio da izvrši reviziju i analizu Zakona, koji se pokazao neefikasnim – rekao je Jusko.

Resorno ministarstvo, potvrdio je, dat će sve od sebe da asistira u procesu iznalaženja rješenja za finansiranje javnih emitera.

– Kakva bi bila poruka investitorima Evrope i svijeta da ne sačuvamo državnu televiziju, kako ćemo onda sačuvati njih i njihove investicije – zaključio je Jusko.

Iz tog razloga Wigemark je pozvao političke aktere da sa ministrom Juskom nađu rješenje za učinkovit model finansiranja javnih emitera.

(Vijesti.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*