Zločin iz mržnje porastao za 50 posto

Ovaj podatak naveden je u informaciji o stanju sigurnosti u BiH za 2015, a u porastu je i privredni kriminal, evidentan pad trgovine ljudima.

Poslanici Predstavničkog doma PSBiH na sjednici u srijedu razmatrat će informaciju o stanju sigurnosti u Bosni i Hercegovini u 2015. godini, a koju potpisuje ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić.

Informacija je urađena u pet cjelina: granična sigurnost, kretanje kriminala u 2015, uključujući opšti i organizirani kriminal, izazivanje nacionalne, rasne i vjerske mržnje, razdora i netrpeljivosti, te stanje javnog reda i mira u BiH.
U informaciji se navodi kako su problemi radikalizma, nasilnog ekstremizma i terorizma ključni sigurnosni izazovi s kojima se Bosna i Hercegovina suočavala u prošloj godini.

Teroristički napadi

Teško ekonomsko-socijalno stanje, nezaposlenost, opterećenost problemima nedavne prošlosti i ratnih dešavanja, te postojanja velike količine oružja koje je zaostalo iz rata i lako je dostupno, uz političke poteškoće u BiH i širem okruženju, daju posebnu sigurnosnu dimenziju koja stvara pogodan ambijent za jačanje različitih oblika nasilnih ekstremizama koji mogu odgovarati jačanju terorizma, kao i pojavnih oblika organiziranog kriminala (nelegalna trgovina oružjem i vojnom opremom, trgovina drogom…).

(Oslobođenje.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*