Zvanično osnovana Fondacija ” Mahir i Aleksa”

Jučer je u „ Kući ljudskih prava“ u Sarajevu potpisan ugovor o osnivanju i održana konstituirajuća sjednica Upravnog odbora Fondacije za prevenciju i suzbijanje vršnjačkog nasilja „Mahir i Aleksa“.
Osnivači Fondacije su Dragana Janković iz Niša, majka pokojnog Alekse Jankovića i Alisa Mahmutović iz Sarajeva, majka rahmetli Mahira, žrtve vršnjačkog nasilja, dječaka koji je zbog posljedica vršnjačkog nasilja izvršio samoubstvo.

Ugovorom o osnivaju, usvajanjem statuta i izborom ograna upravljanja, Fondacija je stekla uslove za postupak registracije u skladu sa važećim zakonskim propisima. Usvanjanjem statuta Fondacije precizirani su sljedeći ciljevi i djelatnosti Fondacije; otkrivanje, prevencija i suzbijanje vršnjačkog i svakog drugog oblika nasilja, psihičkog ili fizičkog zlostavljanja nad djecom i omladinom, zaštita integriteta djece i  omladine od navedenih pojava u školama, obrazovno-vaspitnim institucijama, sportu, porodici i drugdje, unaprjeđenje pravnih propisa i standarda u oblasti vršnjačkog nasilja: psihološka, psihijatrijska, materijalna i druga stručna pomoć djeci i omladini žrtvama i vršiocima nasilja te njihovim porodicama.

Ovaj događaj označava početak rada Fondacije i njenih novoimenovanih organa upravljanja, stoji u saopštenju Fondacije „ Mahir i Aleksa“.

Za članove upravnog odbora izabrani su ; Šejla Šehabović ( predsjednica), Suad Rožajac ( zamjenik predsjednika) Edin Mustafić, Irena Lukić- Ljubić , Sanja Ledić, Sabahudin Komić, Nedžad Fejzić, Bojana Bošković- Husanović,  Dženana Karup Druško, Danijela Majstorović, Kristina Ljevak, Sanja Đukić i Štefica Galić.

Za direktora Fondacije izabran je Srđan Šušnica a za izvršnog direktora Dubravko Lovrenović.

U narednim danima slijedi proces registracije kod Ministarstva pravde Vijeća ministara BiH.

(Vijesti.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*