Višegrad: Danas 24 godine od stradanja u “živoj lomači”

U Višegradu će danas biti obilježena 24. godišnjica zločina nad bošnjačkim civilima u Pionirskoj ulici. Članovi porodica žrtava i neki od preživjelih odaće počast za 72-oje višegradskih Bošnjaka koje su pripadnici Vojske Republike Srpske 14. juna 1992. godine zatvorili u privatnu kuću i žive spalili.

Danas će biti održana protestna šetnja, komemoracija i polaganje vijenaca na stratištu u Pionirskoj ulici, uz poruku da se ovako nešto – “živa lomača”, nikome i nikada ne ponovi.

Predsjednica Udruženja “Žena-žrtva rata” Bakira Hasečić naglašava da se mnogi počinioci ovog zločina slobodno kreću, a uputila je poruku Višegrađanima da kažu gdje su kosti žrtava spaljenih u “živim lomačama” Pionirska i Bikavac, kako bi porodice mogle dostojanstveno ukopati svoje najmilije.

“Nadam se da će Srbi – Višegrađani pokazati svoju solidarnost bar nakon 24 godine”, kazala je Hasečić.

Izrazila je nadu da će uskoro iz Francuske biti izručen i Radomir Šušnjar koji je učestvovao u zločinu u Pionirskoj ulici.

Zločin u Pionirskoj ulici u Višegradu dogodio se 14. juna 1992. kada je 72-oje višegradskih Bošnjaka zatvoreno u kuću Sumbule Zebe, a kuća je potom zapaljena. Najmlađa žrtva bila je stara samo dva dana.

Za ovaj zločin pravosnažnom presudom u Haškom tribunalu osuđeni su Milan Lukić na doživotnu kaznu zatvora i Sredoje Lukić na 27 godina zatvora.

(BHRT/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*