Popis stanovništva pred Vijećem ministara

Članovi Vijeća ministara Bosne i Hercegovine razgovarat će na današnjoj sjednici o Informaciji o trenutnom stanju aktivnosti na obradi rezultata popisa stanovništva, domaćinstava i stanova 2013. godine koju je pripremila Agencija za statistiku BiH.

Tu informaciju Agencija je Vijeću ministara dostavila za prošlu sjednicu, ali pred sam njen početak, te je odlučeno da je ministri razmatraju na prvom narednom okupljanju mnistarskog vijeća, a to je danas.

Predsjedavajući Vijeća ministara Denis Zvizdić kazao je ranije da je ostavljeno vremena da ministri analiziraju tu informaciju kako bi se razmatrao izvještaj direktora Agencije za statistiku Velimira Jukića.

Zvizdić je prošle sedmice jasno kazao da Vijeće ministara BiH nema nikakvu naredbodavnu ovlast nad radom Agencije niti može promijeniti odluku direktora Jukića, te se u tom smislu ništa nije promijenio u odnosu na ono što je Zvizdić i ostali predstavnici Vijeća ministara u svojim izjavama govorili u proteklom periodu.

Zvizdić: Neka diskusije budu utemeljene odredbama zakona!

Ipak, ministrima je ostavljena mogućnost da daju svoj stav o tom pitanju, ali Zvizdić očekuje diskusije ministara koje će biti utemeljene na odredbama Zakona o popisu stanovništva i Zakona o statistici.

“Bilo koji ministar koji bude tražio reakciju ili zaključak Vijeća ministara u preambuli toga morat će navesti odredbu zakon na osnovu kojeg će biti jasno da Vijeće ministara ima takvu nadležnost”, naglasio je Zvizdić.

On je potvrdio da je pročitao zakone i u njima nije našao nadležnost Vijeća ministara, te stoga smatra da stavovi ministara trebaju biti utemeljeni isključivo na zakonu, a ne na paušalnom pristupu ili određenim osjećajima o nekim temama.

Crnadak će zatražiti da Jukić povuče odluku

Ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak ranije je novinarima kazao da je najbolji način za vraćanje povjerenja među političkim liderima da Jukić donese odluku o stavljanju van snage sporne odluke o objavi popisa što će i zatražiti na sjednici.

Na dnevnom redu je i Informacija o aktivnostima na izradi dokumenta “Pregled odbrane”, te Deklaracija o osudi govora mržnje, ali i još nekoliko nacrta međunarodnih sporazuma i prijedloga odluka.

Bit će razmatrana i Rezolucija o neprihvatanju izgradnje skladišta i odlagališta radioaktivnog otpada, iskorištenih izvora i istrošenog nuklearnog goriva i protivljenju aktivnostima u vezi sa izgradnjom skladišta i odlagališta na Trgovskoj gori, općina Dvor, Republika Hrvatska.

(BHRT/RTV7)

 

 

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*