Pokrenuta peticija za konačno usvajanje strategije u oblasti zaštite okoliša

„Aarhus centar u BiH”, zajedno sa organizacijama civilnog društva, pokrenula je inicijativu za usvajanje, Strategije usklađivanja propisa sa pravnom stečevinom EU, u oblasti zaštite okoliša/ životne sredine, i Akcionih planova za provođenje strategije u entitetima i Brčko distriktu BiH. U okviru aktivnosti danas je u Tuzli organizovanje potpisivanje peticije.

Potpisivanje peticije za usvajanje strateških dokumenata u oblasti zaštite okoliša/životne sredine, transporta i energije, organizovana je u sedam gradova naše zemlje. Osim Društva za istraživanje i razvoj iz Tuzle, u prikupljanju potpisa građana su učestvovala udruženja iz Sarajeva, Banja Luke, Mostara, Doboja, Bugojna, i Brčko distrikta. Riječ je tzv. seco grupi koja je uz pomoć Evropske unije, pokrenula kampanju lobiranja, za usvajanje strategije i akcionih planova.

„Peticija je nešto čime želimo upoznati građane da ovaj problem postoji, a nakon toga prikupiti njihovu podršku, kako bi se obratili nadležnima da što prije usvoje strategiju“, kazala je Lejla Ibrahimović koordinatorica projekta za Tuzlu.

Zbog nepostojanja pomenute strategije Bosna i Hercegovina na godišnjem nivou, ostaje uskraćena za 50 miliona eura iz EU fondova, samo za segment zaštite okoliša.

„Strateški dokumenti postoje unazad dvije godine, što možete provjeriti kod nadležnih državnih, entitetskih i instituacija Brčko distrikta, ali oni iz nekog razloga nisu usvojeni. Zbog toga BiH nije imala pristup sredstvima iz IPA II fondova, koji se implementiraju za period 2014.- 2017.godina“, pojasnila je Ibrahimović.

Usvajanje strateških dokumenata u oblasti zaštite okoliša/životne sredine, naša zemlja bi ispunila i jedan od bitnih zahtjeva Evropske komisije, za nastavak procesa integracije BiH u EU.

(RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*