Avdija Selimović i Muriz Brkić osuđeni na po 40 godina zatvora

Sudija Enes Malićbegović koji je predsjedavao sudskim vijećem osudio je Muriza Brkića i Avdiju Selimovića na po 40 godina zatvora zbog ubistva Arnele Đogić.

Brkić i Selimović su osuđeni za ubistvo na posebno okrutan način Arnele Đogić. Priznanje optuženih uzelo se kao olakšavajuća okolnost, a sudija Malićbegović je pojasnio da zakon jasno nalaže da se priznanje uzima kao olakšavajuća okolnost.

Vrijeme priznanja krivičnog djela također je uzeto kao olakšavajuća okolnost jer su Brkić i Selimović krivnju priznali na samom početku krivičnog postupka čime su znatno ubrzali i olakšali krivični postupak i pronalaženje tijela žrtve. Selimović i Brkić ranije nisu osuđivani i to je uzeto kao olakšavajuća okolnost.

Na drugoj strani sudija je napomenuo da se mora uzeti u obzir i činjenica okrutnosti izvršenja krivičnog djela.

Sudija Enes Malićbegović u presudi je detaljno opisao samo krivično djelo ubistva Arnele Đogić. Brkić i Selimović Arnelu su ubili na posebno okrutan način, a nakon ubistva njeno tijelo su bacili niz liticu visine 70-ak metara. Nakon posebno okrutnog ubistva, Selimović i Brkić su otišli u jedan od kafića u Olovu i slavili do dugo u noć.

Prošle sedmice pred Kantonalnim sudom u Zenici Selimović i Brkić su priznali da su ubili Arnelu Đogić, nakon čega ih je Malićbegović upoznao o tome da im može biti izrečena kazna dugotrajnog zatvora do 45 godina.

Njihovo priznanje je potkrijepljeno materijalnim dokazima koje su prikupile nadležne institucije. Tužilaštvo ZDK je u završnoj riječi navelo da je Avdija Selimović imao motiv da ubije Arnelu Đogić, dok Muriz Brkić nije imao nikakav motiv izuzev materijalne koristi da ubije Arnelu. Obojica su bili uračunjivi i svjesni svih okolnosti.

(Vijesti.ba / Klix.ba / RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*