Austrija protiv Mađarske, Ronaldo s Portugalom želi pobijediti neugodni Island

Petog dana Eura igraju se dvije utakmice iz grupe F, a sastaju se Austrija i Mađarska te Portugal i Island.

Austrija – Mađarska (18:00 sati, Stade de Bordeaux, Bordeaux)

Austrija, reprezentacija koja je neočekivano dobro odigrala u kvalifikacijama, odmjerit će snage s Mađarskom. U borbi za plasman na Euro od mogućih 30, osvojili su 28 bodova i dva kola prije kraja osigurali su put u Francusku. Austrijancima će ovo biti drugi nastup na kontinentalnoj smotri. Prvi put su učestvovali prije osam godina kada su bili domaćini, a tada su ispali u grupnoj fazi.

Ovu reprezentaciju s klupe uspješno vodi Marcel Koller još od 2011. godine. Svi vjeruju kako će povući najbolje poteze. Prva zvijezda tima je David Alaba, igrač Bayerna iz Minhena. U posljednjoj provjeri pred odlazak na Euro poraženi su u prijateljskoj utakmici od Holandije 2:0. Austrija je vrlo neugodna i ako ih neko potcijeni, mogao bi proći loše. Težit će da prođu grupu.

S druge strane, Mađarskoj je ovo treći nastup na Evropskom prvenstvu. Najveći uspjeh ostvarili su 1964. godine kada su bili treći. Plasman u Francusku izborili su kroz baraž gdje su u dvomeču bili bolji od Norveške. Cilj im je plasman u drugi krug, stoga protiv Austrije žele pobjedu. U posljednjoj provjeri pred odlazak u Francusku u prijateljskom meču su poraženi od Njemačke rezultatom 2:0.
Selektor ove reprezentacije je Bernd Storck, nekadašnji fudbaler Borussije iz Dortmunda. Na golu Mađarske bit će legendarni Gabor Kiraly koji je sa 40 punih godina najstariji igrač prvenstva. Mađari imaju slabih tačaka, ali i vrlo jakih.

Portugal – Island (21:00 sat, Stade Geoffroy Guichard – Saint-Etienne)

Portugalci su puni optimizma i samopouzdanja otputovali u Francusku. U prijateljskoj utakmici pred Euro savladali su Estoniju uz visokih 7:0. Glavna odlika ove reprezentacije je tehnička nadmoć. No, iako raspolažu velikim imenima ne mogu se pohvaliti dobrim rezultatima na velikim takmičenjima. Dojam će pokušati popraviti u Francuskoj, a prva prepreka je neugodni Island. Ovo će Portugalcima biti sedmi nastup na Euru, a najveći uspjeh ostvarili su kao domaćini 2004. godine kada su bili drugi.

Naravno, prva zvijezda tima je Ronaldo od koga se i najviše očekuje. Kada ne ide kako je zamišljeno, ostatak ekipe loptu daje njemu, ne postoji plan B. Sa klupe Portugalce predvodi Fernando Santos. Bez dvojbe, apsolutni su favoriti grupe F.

Island će debitovati na Evropskom prvenstvu upravo protiv Portugala. Mnogi za njih vole reći kako su reprezentacija u usponu. Oduševili su svojom igrom u kvalifikacijama, iza sebe su ostavili Tursku i Holandiju, a odlikuju ih kohezija i uravnoteženost u svim linijama.

Glavna zvijezda je veznjak Swanseayja Sigurdsson, a selektorski dvojac Islanda čine Heimir Hallgrimsson i Lars Lagerbäck. Vjeruju kako i u Francuskoj mogu iznenaditi te iz svakog igrača pokušavaju izvući maksimum. Ostaje da vidimo mogu li položiti ispit protiv favorizovanog Portugala.

(klix.ba/RTV7)

 

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*