Mohamedu Morsiju 25 godina zatvora

Svrgnuti egipatski predsjednik Mohamed Morsi osuđen je danas u Kairu na 25 godina zatvorske kazne, u slučaju kojim se tereti za “špijuniranje za Katar”, javlja Anadolu Agency (AA).
Na Kaznenom sudu u Kairu danas je održano posljednje ročište i izrečena presuda u slučaju “špijuniranje za Katar”, kojom su se teretili Morsi i još 10 osoba. Svrgnuti predsjednik Mohammed Morsi osuđen je na 25 godina zatvora.

Morsi je ranije tokom suđenja optužbe za špijunažu opisao kao “farsu”, što je tužioce navelo da protiv njega podignu dodatnu optužbu za vrijeđanje suda.

“Ovaj sudski postupak je farsa. Ono što se dogodilo 3. jula bio je vojni udar i lider tog udara treba da bude iza rešetaka”, kazao je tada Morsi unutar sudnice aludirajući na sadašnjeg egipatskog predsjednika Abdel-Fattah al-Sisia, koji je vodio Morsijevo zbacivanje sa vlasti u ljeto 2013. godine.

Morsi kao prvi demokratski izabran lider Egipta, svrgnut je od strane vojske u julu 2013. godine, a suočen je sa pet odvojenih suđenja zbog više krivičnih prijava, uključujući i špijunažu, te “vrijeđanje pravosuđa.” Morsi, kao i drugi optuženi, smatraju kako su optužbe protiv njih politički motivisane.

 

(Vijesti.ba / AA)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*