Rogatica: Godišnjica stradanja bošnjaka u proteklom ratu

Dvadeset četvrta godišnjica nestanka – stradanja građana Rogatice bit će obilježena danas u tom gradu, potvrđeno je Feni iz Udruženja porodica i prijatelja nestalih osoba “Suza”.

– Porodice i prijatelji ubijenih i nestalih Bošnjaka, članovi Udruženja porodica i prijatelja nestalih osoba “Suza”, ali i ostalih zainteresiranih građana posjetit će masovnu grobnicu jamu Paklenik i masovnu grobnicu deponija Ivan polje da bi položili cvijeće i odali počast ubijenim Bošnjacima – kazala je Feni predsjednica Udruženja Maida Ćurevac.

Tim povodom, u čaršijskoj džamiji u Rogatici, nakon obilaska masovne grobnice jama Paklenik, u vjerskom dijelu obilježavanja stradanja građana Rogatice bit će proučen tevhid, hatma, Jasin i dove. Nakon završetka vjerskog dijela programa porodice i građani će posjetiti i masovnu grobnicu Ivan polje.

– Porodice i prijatelji nestalih i stradalih osoba s područja općine Rogatica, organiziranih u udruženje “Suza”, pozivaju sve sugrađane, posebno članove porodica iz Rogatice, Višegrada i sela Nevoseoci koji su izgubili svoje najmilije, kao i sve ljude dobre volje, bez obzira na vjeru i naciju, da se odazovu obilježavanju 19. juna u što većem broju, sa željom da se ovo stradanje nikome i nigdje ne dogodi – kazala je Ćurevac.

Ona je podsjetila kako su “iznad ove jame “Paklenik” rogatičke i višegradske srpske formacije 15. juna 1992. godine pobile i u nju bacile 73 Bošnjaka.

– Od tog broja, Rogatičana je 25, a ostalo su Višegrađani. Samo jedna osoba je preživjela to strijeljanje – navela je Ćurevac.

Sud Bosne i Hercegovine je ta ubistva okarakterizirao kao zločin protiv čovječnosti i u drugostepenom postupku osudio Višegrađane Predraga Milisavljevića na 20 i Miloša Pantelića na 15 godina zatvora.

(BHRT/RTV7)

 

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*