Uhapšena tri navodna džihadista zbog planiranja napada na učesnike LGBT manifestacije

Tri navodna džihadista organizacije Islamska država (IS) osumnjičena da su željela izvršiti napad na učesnike LGBT manifestacije u Istanbulu, uhapšena su prethodnog dana, objavila je danas novinska agencija Dogan.

Tri osumnjičena – jedan Turčin i dva Rusa porijeklom s Kavkaza – uhapšena su u petak i zadržana u pritvoru jučer od istanbulskog suda. Policija je zaplijenila prsluke s eksplozivom i vojne noževe u njihovom stanu, dodaje se u informacijama Dogana.

Ovi muškarci su htjeli napasti pedesetak pripadnika LGBT zajednice (lezbijke, gej, biseksualce i transrodne) koji su se okupili u središtu Istanbula. Interventna policija je ispalila suzavac i gumene metke da bi ih rastjerala. Ova “Trans pride” se okuplja u okviru sedmice LGBT-a u Turskoj, koja se događa usred ramazana.

Vlasti Istanbula su saopćile danas da su zabranile gej paradu predviđenu u nedjelju, da bi “sačuvale sigurnost i javni red”, izazvavši pobunu jednog dijela civilnog društva u toj muslimanskoj zemlji, ali ustavno sekularnoj.

(Vijesti.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*