Više od 200 mrtvih, novi bilans samoubilačkog napada u Bagdadu

Najmanje 213 ljudi ubijeno je u samoubilačkom bombaškom napadu izvedenom u nedjelju za koji je odgovornost preuzela “Islamska država”, saopćili su irački zvaničnici.

Ovo je bio jedan od najsmrtonosnijih pojedinačnih napada u Iraku, prenosi AFP.

U napadu na trgovačku oblast u okrugu Karada, koja je bila prepuna ljudi, ranjeno je više od 200 osoba, naveli su sigurnosni i medicinski izvori.

Irački premijer Hajder al Abadi obećao je da će kazniti počinioce i najavio seriju izmjena u obezbjeđenju glavnog grada.

Al Abadi je naredio da se obustavi korištenje lažnih ručnih uređaja za detektovanje različitih materijala, uključujući eskplozive, pošto se pokazalo da oni ne mogu da otkriju ništa.

Čovjek koji je prodao Iraku ove aparate završio je u zatvoru u Velikoj Britaniji.

Premijer je naredio Ministarstvu unutrašnjih poslova da ubrza razmještanje velikih skenera marke “Rapiskan” za vozila na svim ulazima u Bagdad.

On je naredio pripadnicima službi bezbjednosti da ne koriste mobilne telefone dok su na dužnosti, jer se time smanjuje efikasnost mnogih kontrolnih punktova širom Bagdada.

Ostale mjere obuhvataju izviđanje iz zraka i pojačavanje obavještajnog rada, jačanje koordinacije među snagama bezbjednosti i reorganizovanje kontrolnih punktova u glavnom gradu.

(BHRT/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*