U Danskoj raste podrška EU poslije Brexita

U Danskoj je povećana podrška EU uprkos predviđanjima da će referendumska odluka da Velika Britanija izađe iz EU pojačati evroskeptične snage u drugim zemljama.
Prema danas objavljenoj anketi, 69 odsto Danaca podržava članstvo zemlje u EU, dok je prije glasanja o Brexitu ona bila 59,8 osto, prenio je Blumberg.

Istraživanje je pokazalo i da je procenat stanovnika Danske koji žele referendum kao u Velikoj Britaniji pao na 32 sa 40,7 odsto.

“Ova anketa potvrđuje da niko ne želi u haos kakav su Britanci sebi napravili”, rekla je profesorka političkih nauka Marlene Vind s Univerziteta u Kopenhagenu.

Umjesto da podstakne jače antievropsko raspoloženje, referendum u Veliko Britaniji je s proisteklim finansijskim i političkim haosom ojačao jača podršku Uniji, ocjenjuje Blumberg, dodajući da su to pokazali i izbori u Španiji, kao i istraživanja u nordijskim zemljama.

Danska je posebno isticana kao zemlja koja bi mogla biti podložna domino efektu Brexita, pošto je kao i Velika Britanija kasnije ušla u EU, nije prihvatila euro i ima mogućnost izuzeća u nekim oblastima.
(Vijesti.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*