Portugal prvi finalista Evropskog prvenstva

 Portugalci su golovima Ronalda i Nanija završili velšku bajku koja je trajala do večerašnje utakmice u Lyonu.

Prvi ozbiljniji udarac na meču vidjeli smo u 17. minuti kada je Joao Mario šutirao iskosa sa desne strane, ali lopta odlazi pored desne stative Velsovog gola.

Dvije minute kasnije Vels je imao prvu šansu. Bale je šutirao nakon što su Velšani uspješno odradili akciju iz kornera, ali udarac igrača Real Madrida otišao je preko gola. Bale je samo nekoliko minuta kasnije šutirao, ali Rui Patricio je bio siguran.

Posljednju šansu u prvom poluvremenu imao je Portugal, kada je Ronaldo iz teške pozicije uspio šutirati glavom, ali visoko preko gola.

Na početku drugog poluvremena tri minute su bile dovoljne Portugalu za pobjedu.

U 50. minuti nakon uigrane akcije iz kornera Guerreiro je centrirao, a visokim skokom Ronaldo je nadvisio odbranu Velsa i postigao svoj treći gol na Euru. Ovo je bio deveti gol Ronalda na evropskim prvenstvima po čemu se izjednačio sa Michelom Platinijem na prvom mjestu na listi igrača sa najviše pogodaka na evropskim prvenstvima.

Samo tri minute kasnije Portugalci su ovjerili pobjedu. Ronaldo je prizemno šutirao sa vrha kaznenog prostora, a loptu je u gol skrenuo Nani sa oko 11 metara i prevario nemoćnog Henneseya.

Deset minuta nakon drugog gola iz slobodnog udarca sa 25 metara je šutirao Ronaldo, ali ni njegov 43. šut zaredom iz slobodnjaka na velikim takmičenjima nije ušao u gol.

Stopostotna šansa za Portugal viena je samo dvije minute kasnije. Nani je šutirao sa distance, Hennessey odbio loptu, a na nju je natrčao Joao Mario i šutirao pored gola.

U 78. minuti Danilo se iznenada našao u prilici, no njegov šut Hennessey uz dosta problema brani.

Ronaldo je mogao do drugog gola u 86. minuti kada je prošao Henneseya, no iskosa sa desne strane nije uspio pogoditi gol Velšana.

U drugom polufinalu sutra se sastaju Francuska i Njemačka.

Portugal: Patricio, Cedric, Alves, Fonte, Guerreiro, Mario, Danilo, Sanches (Gomes 74’), Silva (Moutinho 79’), Nani (Quaresma 86’), Ronaldo.

Vels: Hennessey, Gunter, Chester, A. Williams, Collins (J. williams 66’), Taylor, Allen, Ledley (Vokes 58’), Bale, King, Robson-Kanu (Church 63’).

(Klix.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*