MMF otkazao kreditni aranžman BiH

Međunarodni monetarni fond je otkazao kreditni aranžman BiH jer svi članovi Fiskalnog vijeća nisu potpisali pismo namjere, rekao je za N1 Goran Miraščić, savjetnik premijera FBiH.

Miraščić je kazao da se aranžman odgađa zbog manjka potpisa članova, te nije mogao govoriti da odgađanje aranžmana ima veze sa uslovljavanjem potpisa Zvizdića i Novalića na adaptaciju Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.

Podsjećamo, novi kredit od Međunarodnog Monetarnog Fonda trebao je iznositi 550 miliona eura, a Odbor MMF-a ovog mjeseca je razmatrao odobravanje aranžmana za BiH.

Gostujući u jutarnjem programu N1 televizije, Senad Bratić, potpredsjednik Narodne skupštine RS se osvrnuo i na naslov kako će MMF odgoditi kreditni aranžman sa BiH.

“Sigurno da sve ono što je dogovoreno se mora ispoštovati i nivoi vlasti u BiH se ne mogu neodgovorno ponašati. Zna se koje su obaveze preuzete i u ovom momentu, takva odluka MMF-a nije dobro rješenje za prostor čitave BiH, jer je to finansijski zajednički prostor i mora biti koordinacije i saradnje”, komentarisao je Bratić.

O tome da li vidi svjetliju budućnost u kojoj nećemo čitati infromacije poput te je kazao:

“U svjetlu nadolazećih izbora pozicija želi da ovako teškim temama zadrži poziciju i opozicija kalkuliše. Ovo je ujedno i izborna i fiskalna godina i sigurno je da odgovor trebamo tražiti i u tome. Ovo nije dobra poruka iz BiH prema EU i mislim da će kada se zavrnu finansijski ventili racionalno pobijediti iracionalno i da će se promijeniti aktuelni stav pozicije”.

Ovaj aranžman sa MMF-om je koncipiran kao podrška Reformskoj agendi koja je dogovorena i sa EU, pa onda proizilazi i da je Agenda stavljena na čekanje.

Ovakva odluka MMF-a mogla bi izazvati finansijsku nestabilnost na svim nivoima u BiH.

(N1)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*