Narodno pozorište Tuzla: Sezonu obilježila rekonstrukcija zgrade, programe vidjelo 20.000 posjetilaca!

Pozorišnu sezonu 2015/2016 će zasigurno obilježiti rekonstrukcija zgrade Narodnog pozorista Tuzla, i to prva značajnija od useljenja sredinom prošlog vijeka, tačnije prva premijera u zgradi u kojoj se i danas nalazi NP Tuzla izvedena je 30. maja 1953. godine – navedeno je na poćetku informacije kojom su u NP Tuzla napravili retrospketivu protekle sezone.
Tada su izvedene dvije jednočinke Šantićeva Hasanaginica i Kočićev Jazavac pred sudom, režiju za obje predstave uradio je Ahmed Muradbegović. Poznato je da je Narodno pozorište Tuzla osnovano 1949. godine i da je u početku svog rada bilo smještano u zgradu bivšeg Kina Centar, da bi nakon četiri godine bilo preseljeno u zgradu gdje je i dan danas. Sama zgrada je mnogo starija, sagrađena je krajem XIX vijeka i do 1953. godine promijenila je nekoliko vlasnika i namjena, a od 1953. godine tu je NP Tuzla.

Radovima na rekonstrukciji saniran je krov zgrade, koji je i kod manjih padavina pravio velike probleme, na radost glumaca promijenjene su daske koje život znače, a ono što je najviše obradovalo pozorišnu publiku su nova i udobnija sjedišta u sali, a i cijela sala je dobila jedan novi, moderniji i ljepši izgled. Tako da je Narodno pozorište Tuzla, u potpuno novom ruhu, u februaru mjesecu ove godine, počelo sa obilježavanjem značajne godišnjice, 67. godina od osnivanja odnosno 63. godine od useljenja u zgradu.

Svečanim otvaranjem zgrade svečano su otvoreni vanredni 22. TUZLANSKI POZORIŠNI DANI. Vanredni su bili iz razloga što zbog radova na sanaciji nisu bili organizovani u svom stalnom terminu krajem godine.
Sam čin svečanog otvaranja upriličen je izvođenjem premijere KO SE BOJI VIRDŽINIJE VULF Edvarda Olbija u režiji Jovice Pavića, da bi se revija nastavila narednih dana izvođenjem predstava HK Pečuh, SART Sarajev, NP „Sterija“ Vršac i BNP Zenica.

Pored pomenute premijere Ko se boji Virdžinije Vulf, NP Tuzla može se reći da je u ovoj polu sezoni produciralo još dvije premijere i to predstavu za djecu i mlade ČAROBNJAK IZ OZA Franka Bauma u režiji Adnana Omerovića i Bihnerovog VOJCEKA u režiji Ivana Funka reditelja iz Mađarske.

U ovoj sezoni ostvareno je i nekoliko značajnih gostovanja u BiH i zemljama regiona. Na taj način promovisan je rad NP Tuzla. Ovom prilikom ističemo gostovanja u Osijeku, Zrenjaninu, Kikindi, Vršcu, Pečuhu, Banja Luci, Zenici, Sarajevu i Doboju na XVII Teatar festu na kojem je glumcu Edisu Žiliću dodojeljena specijalna nagrada za glumu u predstavi BUDALA NA VEČERI, sa kojom će NP Tuzla zaključiti ovu pozorišnu sezonu na gostovanju u Mostaru (HNK Mostar) i Međugorju polovinom jula tačnije 12 i 13. jula.

Pored svojih gostovanja NP Tuzla se pokazalo i kao dobar domaćin tako da su u ovoj sezoni na tuzlanskoj sceni gostovali ansambli: iz Sarajeva – Sartr, MESS, EastWest Centar, iz Zenice – Bosansko narodno pozorište, iz Mađarske – Hrvatsko kazalište Pečuh, iz Hrvatske – Kazalište Kerempuh iz Zagreba i Gradsko kazalište iz Karlovca, iz Srbije – pozorišta iza Kikinde, Subotice, Vršca i iz Makedonije Mali dramski teatar iz Bitole.
Svoje dobro gostoprimstvo NP Tuzla je dokazalo organizacijom značajnih kulturnih događaja, koncerata, svečanih sjednica i akademija kojima su obilježeni značajni istorijski datumi Grada Tuzle i BiH, promocija knjiga, izložbi i dr.

Kroz sve navedene aktivnosti u ovoj sezoni Narodno pozorište Tuzla je posjetilo preko 20.000 posjetilaca.

Kraj ove pozorišne sezone Narodno pozorište Tuzla dočekuje radno, uveliko traje rad na novom projektu MI DJECA S KOLODVORA ZOO u režiji Adnana Omerovića čija premijera se očekuje u septembru na samom početkom nove pozorišne sezone.

(Tuzlainfo.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*