Košarka: Hrvatska pobjedom nad Grčkom do finala kvalifikacijskog turnira za Olimpijske igre

Košarkaška reprezentacija Hrvatske pobijedila je Grčku (66:61) u polufinalu kvalifikacijskog turnira za Olimpijske igre u Rio de Janeiru. Hrvatska će u finalu igrati protiv boljeg iz okršaja Italije i Meksika koji se sastaju večeras od 21:00 sati.

Hrvatska je fenomenalno otvorila meč i nakon prve četvrtine vodila je rezultatom 31:13. Do poluvremena Grci su se vratili na 44:34, a onda je u trećoj četvrtini razlika smanjenja na svega tri poena (52:49). Ipak, Hrvatska nije dozvolila preokret i na kraju je slavila rezultatom 66:61.

Tim bivšeg selektora Bosne i Hercegovine Ace Petrovića predvodio je Bogdan Bogdanović sa 20 poena, a pratio ga je Dario Šarić sa 16 poena. Za Grčku najviše poena, ukupno 13, ubacio je Perperoglou.

Hrvatska je do polufinala stigla osvajanjem drugog mjesta u grupi 6 iza Italije i ispred Tunisa, dok je Grčka bila prva u grupi 5 ispred Meksika i Irana.

Ovaj kvalifikacijski turnir igra se u Italiji, a ukupno se igraju tri turnira u kojima ćemo dobiti tri selekcije koje će putovati na Olimpijadu u Brazil ovog ljeta. Preostala dva turnira igraju se u Srbiji i na Filipinima.

Polufinalne utakmice turnira u glavnom gradu Srbije Beogradu igraju Srbija i Češka (večeras, 21:00 sati) te Latvija i Portoriko (meč je u toku), dok se u polufinalima turnira na Filipinima sastaju Kanada i Novi Zeland (nedjelja, 00:30 sati) te Francuska i Turska (nedjelja, 3:00 sati).
Kvalifikacijski turnir za OI 2016:
Turnir u Torinu (Italija):

Polufinale. Hrvatska – Grčka
Polufinale: Italija – Meksiko

Turnir u Beogradu (Srbija):

Polufinale: Srbija – Češka
Polufinale: Latvija – Portoriko

Turnir na Filipinima:

Polufinale: Kanada – Novi Zeland
Polufinale: Francuska – Turska

(Klix.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*