Uhapšeno šest osoba koje se dovode u vezu s napadom na aerodrom Ataturk

Šest osoba osumnjičenih da pripadaju organizaciji Islamska država (IS), svi stranci, uhapšeno je u vezi s napadom na aerodrom Ataturk u Istanbulu, objavila je danas novinska agencija Dogan.
Trideset osumnjičenih, od kojih najmanje desetak Rusa, već su  osuđeni za “pripadnost jednoj naoružanoj terorističkoj organizaciji” i zatvoreni su u Turskoj nakon trostrukog napada koji su izveli bombaši samoubice 28. juna na jednom od najvećih aerodroma u Evropi.

Agencija Dogan nije precizirala nacionalnost šest stranaca uhapšenih zbog povezanosti s napadom u kojem je poginulo 47 osoba, prema posljednjem bilansu koji je dostavio turski ministar transporta Ahmet Arslan. Ona je navela da je šest osoba uhapšeno jučer u raciji policije u Basaksehiru, četvrti na zapadu Istanbula i treba da se pojave pred sudijom večeras.

Niko nije preuzeo odgovornost za napad, ali je “on izveden u okviru operacija Daecha (IS-a) i nosi znak njihovih metoda”, rekao je u utorak novinarima turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan.

– Radi se o osobama iz Dagestana, Kirgistana i Tadžikistana – rekao je šef turske države govoreći o uhapšenim stranim osobama koje su osumnjičene.

Vlasti su saopćile da su tri bombaša samoubice bili jedan Rus, jedan Uzbekistanac i jedan Kirgistanac. Turski mediji su identificirali jednog Čečena po imenu Ahmed Čatajev, kao mozak napada na aerodrom. On je bio šef IS-a u Istanbulu, prema pisanju dnevnog lista Hurriyet.

Mjere sigurnosti su pojačane na aerodromu, metrou i tunelu ispod Bosfora u Istanbulu, nakon četvrtog napada i najsmrtonosnijeg, u najvećoj metropoli Turske, koja osjeti pad dolazaka turista u punoj ljetnjoj sezoni. Turska je meta napada od ljeta 2015. godine gdje se desio niz  smrtonosnih napada koji se pripisuju ili IS-u ili kurdskim pobunjenicima, naveo je AFP.

(Vijesti.ba / FENA)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*