Završen dvodnevni Samit NATO-a u Varšavi

Članice NATO-a su tokom dvodnevog Samita šefova vlada i zemalja NATO-a koji se održavao u Varšavi donijele odluku da se specijalne sigurnosne mjere date Turskoj primjenjuju u potpunosti, da su fleksibilne u skladu s razvojem situacije i da se po potrebi mogu korigovati, javlja Anadolu Agency (AA).

Samit koji se prethodna dva dana održavao u Poljskoj danas je završen. Teme Samita prvenstveno su bile povećana vojna prisutnost Rusije, borba protiv terorizma, cyber napadi, podrška NATO-a Afganistanu kao i situacija u Ukrajini.

Na kraju Samita je objavljena deklaracija u kojoj se ističe kako se NATO i s istoka i s juga suočava s prijetnjama i sigurnosnim poteškoćama.

Navedeno je kako je izvor regionalne nestabilnosti, uključujući ruske provokativne vojne aktivnosti na teritorijama NATO-a, želja usmjerena na ostvarivanje političkih ciljeva putem sile i prijetnji kao i napadačkim stavom.

Na sigurnost zemalja NATO-a duboko je uticala sigurnosna situacija na Bliskom istoku i u Sjevernoj Africi. Terorizam, pogotovo aktivnosti terorističke organizacije ISIS dostigle su ranije neviđene razmjere i dospjele na terirtoriju saveznika. Teror je stvorio direktnu prijetnju članicama NATO-a i međunarodnoj zajednici.

Efikasan uspjeh protiv ISIS-a u Siriji bit će moguć jedino uz legitimnu Vladu. U Siriji postoji potreba za hitnom i stvarnom političkom tranzicijom.

Osuđeni su “barbarski napadi” terorističke organizacije ISIS usmjereni na civile, a posebno na etničke i vjerske manjine.
“Ukoliko bude ugrožena sigurnost samo jednog našeg saveznika, nećemo se suzdržavati svih koraka potrebnih kako bi se zadovoljila odbrana”, poručeno je u deklaraciji.

Na jesen će u borbi protiv terorističke organizacije ISIS avioni AWACS letjeti međunarodnim zračnim prostorom s ciljem podrške razmjeni informacija.

Osuđeni su i svi vidovi nasilja koje izvode pripadnici režima sirijskog predsjednika Bashara al-Assada i njegovih pristalica na civile i civilne strukture.

“Osuđujemo i napade koje izvode ISIS, El-Nusra i druge grupe koje je UN proglasio terorističkim organizacijama”, navedeno je u deklaraciji.

Pored toga, sirijski režim je pozvan da se pridržava odluka koje je donio UN kao i da se poduzmu koraci za političku tranziciju u zemlji.

Osuđene su i “agresivne aktivnosti” Rusije u Ukrajini, kojima se krše međunarodni zakoni.

Produžena je i vojna misija NATO-a u Afganistanu, kojoj će do kraja 2020. godine biti pružena finansijska podrška.

Pred toga, primijećeno je i kako su cyber napadi prijetnja za sigurnost Saveza i da su jednako štetni za modernu zajednicu kao i “tradicionalni” napadi te je neophodno poduzeti određene mjere kako bi se ti napadi spriječili.

(AA)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*