Klanjana dženaza za 127 žrtava srebreničkog genocida

U mezarju Memorijalnog centra Srebrenica – Potočari danas je klanjana dženaza i obavljen ukop još 127 žrtava genocida koji se u julu 1995. godine dogodio u Srebrenici, “zaštićenoj zoni” Ujedinjenih naroda, javlja Anadolu Agency (AA).

Više od 10.000 ljudi stiglo je u Potočare kako bi odali počast žrtvama srebreničkog genocida. Nakon komemoracije u Potočarima, klanjana je dženaza-namaz, a zatim je počelo iznošenje tabuta iz musalle Memorijalnog centra.

Preživjeli Srebreničani, članovi porodica ubijenih, prijatelji i komšije na rukama su prenijeli zelene tabute sa posmrtnim ostacima do ranije iskopanih i pripremljenih mezara gdje će žrtve genocida naći konačni smiraj poslije više od dvije decenije.

Među srebreničkim žrtvama koje će danas biti ukopane u mezarju Memorijalnog centra nalazi se i 12 maloljetnika. Najmlađa žrtva je 14-godišnji Avdija Memić, a ukopan je zajedno sa amidžom Avdurahmanom i njegovim 16-godišnjim sinom Halilom. Najstarija žrtva je Mustafa Hadžović.

Do sada je u Potočarima ukopano 6.377 žrtava.

Prema podacima koje je iznio načelnik opštine Srebrenica Ćamil Duraković na komemoraciji, traga se za još oko hiljadu žrtava srebreničkog genocida.

(Federalna.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*