Brazil preispituje sigurnosne mjere pred Olimpijadu

Brazilska vlada se sastala kako bi preispitala sigurnosne mjere pred Ljetne olimpijske igre koje će se od 5. do 21. augusta održati u Rio de Janeiru, javlja Anadolu Agency (AA).
Do ovog poteza vlade došlo je nakon terorističkog napada u Nici koji se dogodio u četvrtak i u kojem je ubijeno najmanje 84 ljudi, dok ih je više od 200 povrijeđeno. Vlada je saopštila da bi mjere mogle dovesti do toga da se posjetioci osjete manje ugodno tokom igara, ali će zato biti mnogo sigurniji. Očekuje se da će tokom igara u Riju biti oko 500.000 posjetilaca.

”Napad u Nici nas je zabrinuo. Preispitaćemo sve postupke, između ostalog, napravićemo više barijera i biće više nasumičnih provjera posjetilaca”, kazao je brazilski ministar odbrane Raul Jungmann.

Britanski mediji navode da je vlast ranije proglasila zabranu saobraćaja za kamione u određenim područjima Rija tokom Olimpijade, kako bi se smanjile gužve i poboljšala sposobnost hitne pomoći za medicinske intervencije. Eduardo Paes, gradonačelnik Rija kazao je da će sigurnosne mjere biti povišene za delegacije iz zemalja u kojima su se događali napadi.

Leonardo Picciani, ministar sporta rekao je da je Brazil uradio sve što je potrebno kako bi održavanje igara bili potpuno sigurno. Pri tome je istakao da će koristiti najmodernije odbrambene i sigurnosne tehnike, te da su oružane snage dobile dodatnih 28,7 miliona eura.

Vojska će početi obilaziti olimpijska borilišta 24. jula, a tokom igara ulicama Rio de Janeira patroliraće više od 80.000 vojnika i policajaca.

(Vijesti.ba / AA)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*