Čudotvorna majčina dušica

Majčina dušica je kultna kod slovenskih naroda. Može da se uzima u neograničenoj količini svakodnevno jer nema nijedan štetni sastojak. Odličan je izvor željeza i mangana.
Nema mnogo ljekovitih biljaka bez ijednog štetnog sastojka, koje mogu da se piju u vidu čaja u neograničenim količinama i to svakodnevno. Majčina dušica (Thymus serpyllum) jedna je od njih, a za slovenske narode je oduvjek bila posebno značajna. U njeno ime je utkan kult naše stare religije, uz vjerovanje da duše umrlih prelaze u biljke. Vezuje se za Pramajku, Majku Zemlju, pa se pravilno zove majkina, a ne majčina dušica.

Narodni ljekari tvrde da liječi gotovo sve, tako da je omiljena svuda u svijetu. Na našem podneblju raste čak 60 vrsta, koje se razlikuju po obliku grma i stabljike, veličini i boji listova i cvjetova, ali sve imaju slične sastojke i ljekovita svojstva. Raste na sunčanim brežuljcima i pašnjacima, obodima šuma, kamenitim površinama, livadskim mravinjacima, uz puteve i more…

Bere se tokom čitavog ljeta, kada je vrijeme sunčano, od 10 ujutru do sumraka i tada je najmirisnija. Jaka i prijatna aroma dopire iz cvjetića roze do lila boje, koji naročito privlače pčele. Biljka se ne čupa, već sječe makazama, da se ne bi zdrobila. Ljekoviti sastojci su u listu i cvijetu. Suši se u tankom sloju u hladu, na promajnom, toplom mjestu, uz povremeno okretanje.

Ne kuha se, naročito ne u otvorenoj posudi, jer sadrži lako isparljive ljekovite sastojke. Najbolje je da se samo prelije ključalom vodom, poklopi i ostavi 30 minuta. Za čaj se uzima puna kašičica, a kada odstoji, procjedi i zasladi medom. Čaj je djelotvoran kod različitih bolesti, za pravi efekat bi trebalo da se pije 3 do 4 šolje na dan.

Ova biljka sadrži brojne korisne sastojke, naročito željezo. Samo dvije kašičice zadovoljavaju petinu dnevnih potreba organizma za ovim mineralom. Odličan je izvor i mangana, koji poboljšava rad mozga, održava zdravlje kostiju, hrskavice i kože, prenose Novosti.

Kod nas se vijekovima upotrebljava za liječenje organa za varenje i disanje. Ulazi u sastav mnogih ljekovitih preparata, a njeno etarsko ulje i timol se daju protiv crevnih parazita.

SUHI OBLOG PROTIV BOLOVA

Pomješajte jednake količine majčine dušice, kamilice i hajdučke trave, ubrane po sunčanom vremenu i osušene u hladu, pa napunite time jastučiće koje ćete koristiti kao oblog. Količinu mješavine odredite zavisno od jačine bola i mjesta na tijelu. Ako je u pitanju stomak, jastučić bi trebalo da bude veći i sa više biljaka, a za zglobove manji.

(Vijesti.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*