Predstavljen bh. tim za Rio: Naši sportisti imaju velike ambicije na Olimpijskim igrama

Delegacija Bosne i Hercegovine na Olimpijskim igrama bit će najbrojnija do sada i brojat će 11 članova.

U Riju će od 5. avgusta nastupiti Amel Tuka, Kemal Mešić, Hamza Alić, Mesud Pezer, Lucia Kimani, Damir Džumhur, Mirza Bašić, Tatjana Đekanović, Larisa Cerić, Amina Kajtaz i Mihajlo Čeprkalo.

Olimpisjki komitet je utrošio više od 450.000 KM za organizaciju puta na Olimpijadu, a određene su i nagrade za osvajače medalja za našu zemlju u Riju: zlato 50.000 KM, srebro 30.000 KM, a bronza 20.000 KM. Treneri će dobiti 50% tog iznosa.

Nosilac zastave Bosne i Hercegovine Amel Tuka se nalazi u Brunecku, gdje brusi formu za nastup na Olimpijskim igrama.

“Ako budemo na svom nivou i damo najbolje od sebe, napravit ćemo vrhunske rezultate. Očekujem jedno veliko zalaganje i veliku borbu od svih nas. Ovo je najbolja generacija koja putuje na Olimpijadu i nadam se da ćemo napraviti veliki rezultat. Bitna nam je podrška naših građana bez obzira kakve rezultate napravimo. Završavam ovih dana pripreme, u BiH dolazim 29. jula jer moj trener želi da radim sa njim. Osjećam se dobro i moja forma tek sada dolazi na prošlogodišnji nivo. Jedva čekam nastup u Riju”, rekao je Tuka.

I njegove kolege iz atletike su optimistične.

“Spremila sam se za Olimpijske igre. Nadam se da ću u Riju završiti utrku, a ne da se desi kao što se desilo u Londonu. Nadam se da ću istrčati svoje najbolje vrijeme”, rekla je Kimani.

Osim Tuke i Kimani, trojica bacača kugle će nastupiti u Riju.

“Tradicijom moja disciplina je najjača kada je u pitanju atletika u BiH i ovo je historijski događaj što nas trojica predstavljamo BiH. Nadam se ulasku u finale”, rekao je Alić.

“Spreman sam, tempirao sam formu za OI. Dat ću sve od sebe. Bit ću zadovoljan finalom jer su ovo moje prve Olimpijske igre”, dodao je Pezer.

“Spremni smo i zdravi, treba nam malo sportske sreće da ostvarimo rezultat za našu voljenu BiH”, kazao je Alić.

Jedna od medalja može se očekivati i od džudistkinje Larise Cerić.

“Nadam se da ću se pokazati u najboljem svjetlu. Zdrava sam i spremna. Ne želim ništa da obećavam, samo se nadam da će sve biti kako treba”, rekla je Cerić.

Tatjana Đekanović će predstavljati našu zemlju u streljaštvu, a nada se da će čitava ekipa napraviti odličan rezultat.

“Nadam se da ćemo donijeti u BiH nešto što nismo do sada”, rekla je Đekanović aludirajući na medalju.

Bh. tenis će predstavljati Džumhur i Bašić. Naš najbolji teniser ističe kako je to veoma veliki rezultat.

“Drago mi je da smo Mirza i ja uspjeli otići u Rio. Sve zavisi od žrijeba, ali ću dati sve od sebe. Najbitnije je da se dobro pripremimo i da pokušamo ostvariti što bolji rezultat”, rekao je Džumhur.

Najmlađi član bh. olimpijskog tima je plivač Mihajlo Čeprkalo.

“Velika je čast što sam najmlađi član bh. tima. Nadam se da ću dati sve od sebe i pokazati ono što znam”, izjavio je Čeprkalo.

U plivanju će nastupiti i Amina Kajtaz.

“Čast mi je i zadovoljstvo što ću predstavljati BiH. Dat ću sve od sebe i nadam se da ću popraviti svoj lični rekord”, rekla je Kajtaz.

(klix.ba/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*