Japan: Napadač nožem ubio 19, a ranio 25 osoba

Muškarac naoružan nožem ubio je na spavanju 19 ljudi, a 25 povrijedio u centru za osobe sa invaliditetom nedaleko od Tokija. Napadač, Satoši Uemacua (26) se rano jutros predao policiji, nakon čega je uhapšen zbog masovnog ubistva.

Japanska novinska agencija Kjodo javlja da je napadač kasno sinoć, dok su pacijenti spavali, izveo krvavi napad u ustanovni za brigu o osobama sa posebnim potrebama, što je najtragičniji slučaj masovnog ubistva u modernoj istoriji Japana.

Među ranjenima je 20 osoba sa teškim povredama opasnim po život.

Napadač je bivši uposlenik pomenute specijalizirane ustanove, a tokom predaje u policiji je kazao da je “najbolje da osobe sa posebnim potrebama nestanu“.

Pojedini mediji prenijeli su da je Uemacu ranije pozivao na eutanaziju osoba sa invaliditetom.

Policija je pronašla vreću sa nekoliko noževa, a najmanje jedan je bio umrljan krvlju, naveli su zvaničnici.

“Ovo je potresan i šokantan incident u kojem su mnogi nevini ljudi postali žrtve”, rekao je na konferenciji za novinare šef kabineta Vlade Japana Jošihide Suga.

Osumnjičeni napadač bio je hospitalizovan ranije ove godine nakon što je rekao da je spreman da ubija ljude sa invaliditetom ukoliko vlasti to odobre, rekao je gradski zvaničnik.

Policija grada Cuki, nedaleko od Tokija, tada je stupila u kontakt sa Uemacuom i on je dobrovoljno otišao u bolnicu 19. februara, nakon što je pokušao da dostavi pismo predsjedniku donjeg doma parlamenta.

On je otpušten iz bolnice 2. marta, nakon što je ljekar zaključio da mu se stanje poboljšalo.

Ovo je najveći napad te vrste u modernoj istoriji Japana, veći i od onog iz 1995. godine kada je u podzemnoj željeznici u Tokiju u napadu nervnim gasom sarinom ubijeno 12 osoba.

U Japanu su se u posljednjih pet godina desila dva napada u kojima su napadači koristili noževe, a razlog je to što zbog striktnih zakonskih zabrana skoro da je nemoguće posjedovati pištolj ili vatreno oružje u toj zemlji.

 

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*