Podsjećamo: Kako su se voljeli Enver Šiljak i Frida Laufer – Halid Bešlić opjevao tragičnu ljubavnu priču iz ratne ‘41…

Muzički spot za pjesmu “Je l’ ti žao što se rastajemo“, koju izvodi Halid Bešlić, predstavljen je prošle godine, a pjesma i spot su zasnovani na istinitim događajima i stvarnim likovima iz 1941.godine,  koje je u romanu “Slana zemlja” opisao Jasmin Imamović.

Spot je režirao  Jasmin Duraković, a sniman je u Tuzli u produkciji Depoa iz Sarajeva, najstarije diskografske bh. kuće Sarajevo Disk i RTV 7 Tuzla.

Roman Jasmina Imamovića „Slana zemlja“,  govori o ljubavnoj priči i ratnoj drami narodnog heroja Envera Šiljka i Jevrejke Fride Laufer. Enver Šiljak bio je jedan od šefova pokreta otpora u Tuzli, student prava, službenik u Fabrici soli, ali i muzičar. Frida Laufer bila je članica ilegalnog pokreta otpora u Tuzli.

Oboje su bili na prvoj potjernici koju su fašisti raspisali za istaknutim antifašistima Tuzle. Osim njih, u romanu se pojavljuju i poznati tuzlanski revolucionari Rudolf Vikić i Memo Suljetović.

Ljubav Envera i Fride se završila tragično. Ona je odvedena u koncentracioni logor, gdje je zajedno sa njihovim, u logoru rođenim djetetom, ubijena, a Enver Šiljak je, zajedno sa Rudolfom Vikićem i Memom Suljetovićem, strijeljan 5. septembra 1941. godine. Dok su Envera Šiljka ustaše vezanog vodile na strijeljanje, on je prolazeći hodnicima i silazeći niz stepenice zatvora pjevao Fridi pjesmu, “Je l’ ti žao što se rastajemo“.

Aranžman i obradu pjesme “Je l’ ti žao što se rastajemo“, uradili su profesori Dragan Divjak i Dženan Jusufović.

Halidu Bešliću u izvođenju pjesme pomaže tuzlanski hor Lege Artis, a spot se snimao u historijskoj jezgri Tuzle i u staroj Fabrici soli, u kojoj su Enver Šiljak i Frida Laufer, nekada radili.

U spotu igraju Nedim Malkočević, Edis Žilić i Feđa Zahirović, dok Fridu Laufer igra Belma Ibrahimović, studentica iz Srebrenika i Miss Federacije BiH za 2014.godinu.

Sam spot i pjesma  izazvali  su brojne pozitivne reakcije u regiji.

„ Spot je rađen po istinitom događaju koji govori da je Tuzla i tada imala jak antifašistički pokret, o čemu se malo govori. Mi smo uglavnom kroz serijal „Otpisani“ i njemu slične učili o antifašističkim pokretima iz Beograda, a jednake borce protiv fašizma imali smo uvijek i na našim prostorima-kazao je  Jasmin Duraković, režiser spota.

Cilj je kako je kazao, da se priča o Enveru i Fridi, koja je dobro poznata tuzlanskoj javnosti, proširi i na ostale dijelove BiH i regije. Kompletna produkcija spota je tuzlanka, pa su tako osim RTV 7 kao dijela producentske ekipe, u njemu učestvovali glumci i statisti iz Tuzle.

-Halid i ja smo čisto iz entuzijazma ušli u ovaj projekat i obojica smo ponosni na to. Drago mi je da je spot naišao na mnoštvo pozitivnih reakcija i zaista, samo oni koji ne vole Tuzlu mogu biti protiv ovakvog projekta, ako takvih i ima. Slobodno ću se usuditi i reći, da su oni kojima smetaju projekti o antifašizmu, klasični bolesnici-izjavio je Duraković.

(RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*