Turske snage blokirale vojnu bazu Indžirlik

Oko 7.000 turskih specijalaca u oklopnim vozilima opkolilo je zračnu bazu Indžirlik, koju koriste snage SAD i NATO, javljaju jutros lokalni mediji.

Turski ministar za pregovore sa Evropskom unijom Omer Čelik je objasnio da se radi o “sigurnosnoj provjeri”, ali su se pojavile i spekulacije o novom pokušaju puča, nakon onog neuspjelog od 15. jula.

Turski list “Hurijet” je ranije objavio da je policija u gradu Adana, blizu kojeg se nalazi Indžirlik, dobila dojavu o novom pokušaju puča, nakon čega su tamo odmah poslate specijalne snage.

Ulaz u bazu je blokiran, a na fotografijama koje su snimili građani se vide specijalci sa automatskim oružjem i vodeni topovi, koji se obično koriste tokom protesta.

Čelik je, međutim, na Tviteru pokušao da umiri javnost, napisavši: “Obavili smo generalnu sigurnosnu provjeru. Sve je u redu”.

Jedan broj pristalica turskog predsjednika Redžepa Tajipa Erdogana se navodno okupio u blizini kordona koji okružuje bazu, navodi sajt RT, dodajući da okupljanje ipak nije masovno, kao ni napeto kao što je bilo tokom nedavnih protesta u Adani, na kojem su demonstranti tražili zatvaranje baze.

(FENA/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*