15-mjesečne blizanke umrle nakon što ih je otac ostavio u vrelom autu

Američka policija je u petak za ubistvo optužila muškarca po imenu Asa North (24) koji je svoje 15-mjesečne kćeri blizanke ostavio u vrelom autu na 32 stepena celzija. Muškarac je navodno ovo napravio u pijanom stanju, piše AP.

Svjedoci su čuli vrištanje i vidjeli muškarca kako trči sa parkinga noseći u naručju dvije djevojčice. Ljudi su mu se priključili u očajnoj želji da ožive djevojčice uz pomoć vode i leda. Ubrzo je došla i hitna pomoć, te su pokušali oživljavanje. Nažalost, djevojčice su proglašene mrtvima prije nego su dovezene do bolnice.

Vanjska temperatura tog dana iznosila je tridesetak stepeni celzija. Policija nastoji ustanoviti koliko dugo su djevojčice bile u parkiranom automobilu, no navode kako je uz takvu temperaturu bilo potrebno svega nekoliko minuta da stanje postane nepodnošljivo.

“Vjerujemo kako je u to umiješan i alkohol. Mislimo kako je otac u toku dana konzumirao alkoholna pića”, kaže kapetan Chris Dobbs iz policijske stanice Carrollton, koji je djevojčice identificirao kao Ariel i Alaynah North.

Muškarac je optužen za ubistvo iz nehata i prijeti mu zatvorska kazna. Policija čeka rezultate laboratorijskih testova kako bi se utvrdila količina alkohola koju je popio.

Majka djevojčica je u tom periodu bila u bolnici u Atlanti u posjeti svojoj sestri koja je preživjela ozbiljnu automobilsku nesreću nekoliko dana ranije.

“Pretpostavljam da je zaboravio da je djecu ostavio u autu. Morao se bolje brinuti o njima”, kazao je ujak djevojčica.

Stručnjaci navode kako je bilo koji period proveden u vrelom autu mogao biti koban za djevojčice. Temperature u zatvorenim automobilima narastu vrlo brzo, a u 80 posto slučajeva se to dogodi u prvih 10 minuta.

“Djevojčice su 25. i 26. slučaj ove godine u kojima su djeca smrtno stradala nakon što su ih ostavili u vrelim autima. Ova brojka je duplo veća u odnosu na prošlu godinu”, kazala je Janette Fennell, predsjednica i osnivačica fondacije KidsAndCars.org koja nastoji širiti svijest o važnosti zaštite djece u ovakvim slučajevima.

(Klix.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*