Radnici Poliolchema će u srijedu nasilno ući u fabriku

Sindikat Solidarnosti je danas održao press konferenciju o, između ostalog, najavi nasilnog ulaska bivših radnika u krug Poliolchema 17.8.2016., u cilju zaštite njihove imovine od otuđivanja i dalje devastacije.

Radnici Poliolchema svake srijede već punih 8 godina, ispred sjedišta pravosudnih institucija, traže pravo i pravdu. Godinama upozoravaju vlasti i jasvnost na kriminal u Poliolchemu, te da su u krugu fabrike ostavljene mnoge opasne, otrovne, eksplozivne i zapaljive materije bez nadzora stručnih osoba.

Radnici imaju 120 izvršnih presuda, od kojih je u 83 predmeta popisana imovina na radnike, ali ih nisu uspjeli realizirati.

U Poliolchemu se lageruju nove opasne materije, ističu radnici, a slučaj je prijavljen nadležnim organima, ali je reakcija izostala. Zbog svega navedenog, radnici su odlučili preuzeti stvar u svoje ruke. Radnici će u srijedu nasilno ući u fabriku u 9 sati.

Na press konferenciji je bilo riječi i o Rješenju kojim je Sakib Kopić dužan platiti sudske troškove u iznosu 20 KM, koliko je prvobitno odlučeno nakon njegovog hapšenja protekle godine tokom uklanjanja šatorskog naselja u kojem su ispred zgrade Vlade TK protestovali radnici uništenih preduzeća više od 50 dana. Donesena je odluka da treba platiti i troškove izvršnog postupka u iznosu od 240 KM. Ukoliko to ne uradi u roku od osam dana, uslijedit će pljenidba imovine.

(RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*