Protekli juli je najtopliji mjesec od 1880. godine

Čini se kao da smo se navikli na kontinuirano obaranje rekorda najtoplijih mjeseci ili godina, a potvrda tome jeste i neopažena informacija o proteklom julu kao najtoplijem mjesecu na planeti od kada čovjek vrši mjerenja.

NASA je objavila da je juli bio za 0,84 stepena celzija topliji od dugogodišnjeg mjesečnog svjetskog prosjeka. Ovime je protekli juli postao najtopliji registrovani mjesec, dok je na drugo mjesto pao vrući juli iz 2011. godine koji je bio topliji od prosjeka za 0,74 stepena.

Juli je tipično najtopliji mjesec u godini zbog činjenice da sjeverna hemisfera ima više tla od južne, pa je i samo ljeto na sjevernoj hemisferi toplije od ljeta na južnoj koje traje od decembra do marta.

Ukoliko NASA-ine podatke potvrdi američka Nacionalna okeanska i atmosferska agencija, zaključak će biti da se toplinski rekordi obaraju svakoga mjeseca već više od godinu dana.

Rekordi u temperaturi uzrokovani su čovjekovim djelovanjem na Zemljin efekat staklenika u kombinaciji sa aktuelnim vremenskim fenomenom El Nino koji se pojavljuje svakih nekoliko godina.

Rekordi svjetskih prosječnih temperatura računaju se uzimajući u obzir mjerenja od 1880. godine.

(Klix.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*