Pendeš: Očekujemo 330 miliona KM budžeta u narednih deset godina

Ministrica odbrane Bosne i Hercegovine Marina Pendeš izjavila je da u Ministarstvu i Oružanim snagama BiH očekuju odobravanje najmanje 330 miliona KM budžeta u narednih deset godina, iz prostog razloga što oprema naslijeđena od entitetskih ministarstva odbrane ne može vječno trajati.
Bosna i Hercegovina je kada je riječ o  tom pitanju otprilike u balanasu sa zemljama regiona, ali je niko ne sprečava da modernizuje vojnu opremu, kazala je Pendeš na pres-konferenciji o aktulenom stanju i prioritetima u radu Ministarstva odbrane i Oružanih snaga BiH.

Za tekuće probleme u resoru, izražene posebno u  posljednje vrijeme, rekla je da su vezani za proces javnih nabavki i nezadovoljstvo vojnika naknadama koje nemaju karakter plaća. Ona razumije, kaže, nezadovoljstvo deminera, na primjer, koji radno vrijeme provode na opasnim poslovima, pilota koji lete i vojnika na stražama, ali dodaje da je u ovom slučaju oslonac Zakon o plaćama i očekuje da će do kraja septembra biti završeni pravilnici koji tretiraju više pitanja vojničkog statusa.

Smatra da iduće godine neće biti problema u dostavi optimalnih količina nekih prehrambenih artikala vojsci, dok u snabdijevanju gorivom ni sada nema problema.

Plaća bh. vojnika je 630 KM bez ostalih naknada, a s njima 920 KM. U Srbiji, na primjer, plaća je 250 eura, Crnoj Gori 350 eura, a u Makedoniji 300 eura, navela je ministrica Pendeš.

Najavila je za iduću godinu nabavku i opremanje Oružanih snaga uniformama novog dizajna.

Što se tiče neperspektivne vojne imovine, ustvrdila je da se vodi računa o njenom kvalitetnom osiguranju, ali i dodala da „tu ne možemo očekivati kamere, na primjer“.

Za 11 lokacija ove imovine Ministarstvo požuruje entitetske vlasti da ih preuzmu, kazala je.

Od kadrovskih pitanja je navela da je u toku konkurs za prijem oficira i najavila skori interni konkurs radi pružanja prilike vojnicima s odgovarajućom stručnom spremom. Od vojnika koji prekidaju ugovore s Oružanim snagama, 80 posto čini to samovoljno zbog starosne granice od 35 godina i svake godine se vrši kadrovsko zanavljanje jedanko broju onih koji napuštaju. U 2016. godini je proces prijema izražen, kazala je ministrica odbrane.

Ona je zadovoljna što je plan deminiranja potpuno završen u prvom polugođu 2016., isti trend očekuje i u drugom, te i civilno-vojnu suradnju ocjenjuje  dobrom.

Zadovoljna je i operabilnošću vojske i time što Ministarstvo odbrane, kako je rekla, može potpuno odgovoriti zakonskim zadaćama.

O problemima na terenu svakog mjeseca raspravljaju stručni kolegiji kojih od 1. aprila ima 16 u Ministarstvu.

Na novinarsko pitanje da li oružje koje prodaje Bosna i Hercegovina završava u Siriji, odgovorila je da Ministarstvo, osim što nije prodalo nijedan komad naoružanja, municije ili minsko-eksplozivnih sredstava, nije dalo nijednu suglasnost za prodaju u zemlju pod embargom.

Upitana za problem vezan za nabavku velikih količina vojničkih konzervi kojima ističe rok trajanja, Pendeš odgovara da je i sama iznenađena obimom nabavke te da je pokrenut postupak vraćanja proizvođačima i odgovornosti za kupovinu tolike količine.

Na ovoj pres-konferenciji je na novinarska pitanja odgovarao i zamjenik komandanta Operativne komande Oružansih snaga BiH, general Mirsad Ahmić.

Potvrdio je zastarjelost dijela izrazito skupe opreme zračnih vojnih snaga za osmatranje i javljanje (radarskog sistema) i dodao da su BiH i još neke regionalne zemlje uključene u projekat balkanske regionalne suradnje.

(Vijesti.ba / FENA)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*