Smanjite unos soli i sačuvajte zdravlje

Iako so daje hrani bolji ukus i neizostavni je sastojak mnogih obroka, pretjerano korištenje može dovesti do ozbiljnih zdravstvenih problema…

A da li vi spadate među one ljude kojima nikada nije dovoljno soli? Ako je vaš odgovor potvrdan, možda je vrijeme da smanjite količinu soli koju koristite ili da u potpunosti uklonite so iz spiska začina.

1. Visok krvni pritisak

Kada se unosi u velikim količinama svakodnevno, so ima loš uticaj na srce i krvne sudove, pa je logično nastajanje visokog pritiska.

2. Problemi sa bubrezima

Zbog velike količine soli, a samim tim i natrijuma u bubrezima može doći do formiranja pijeska ili čak i kamenja.

3. Osjećaj nadutosti

So u organizmu sakuplja tečnost, pa se samim tim stvara neprijatna nadutost koju vjerovatno osjećate nakon obilnog i slanog ručka ili večere. Pored toga usporava metabolizam, što nikako nije dobro, pa čak i ako nemate problem sa kilogramima.

4. Prevelika žeđ

Iako poslije slane hrane popijete čašu vode ili osvežavajućeg pića, vaš organizam će i dalje tražiti tečnost kako biste ugasili žeđ. Ako ne možete da odolite slanim čipsevima i sličnim namirnicama, pijte dosta vode kako bi se so izbacila. Ako vam osjećaj žeđi ne prestaje, možda je u pitanju dijabetes, pa je potrebno obratiti se ljekaru.

(Vijesti.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*