Turska: Ronilac harpunom ulovio tunu od 130 kilograma

Turski ronilac Ozan Onen, roneći na dubini od 17 do 18 metara, harpunom je uspio uloviti tunu dugu dva metra i tešku 130 kilograma.

Onen je ronio u vodama u blizini otoka Bozcaada (Tenedos) u sjevernoistočnom dijelu Egejskog mora. Pošto je krenuo u lov imao je sa sobom harpun. Onen ističe da je iznenada ispred sebe ugledao tunu koja je bila veća od njega.

Budući da je Onen profesionalni lovac harpunom i da se ovim poslom bavi već 15 godine tačno je znao gdje treba pogoditi ribu kako bi joj nanio smrtonosni udarac.

“Kada sam bio na dubini 17-18 metara ulovio sam tunu tešku 130 kilograma. I prije sam imao slične ulove. Iskusan sam u ovom polju, no ulov je svejedno uzbuđujući. Zahvaljujući iskustvu koje imam ostao sam miran i imao sam dobar hitac. Harpun je pogodio na dobro mjesto i otpor ribe je odmah smanjen. Ispalio sam još jedan harpun da bih bio siguran, a poslije smo uzvukli ribu iz mora”, navodi turski ronilac.

On je dodao kako misli da je ovo do sada najveći ulov u Turskoj u prirodnom okruženju, bez pomoćne opreme.

Onen je imao podvodnu kameru pričvršćenu na harpun tako da je zabilježio trenutke lova. Ribu je raskomadao i podijelio porodici i prijateljima.

Tuna je roba iz porodice Scombridae. Izvrstan je plivač i može narasti do četiri metra. Živi u svim morima osim u polarnim. Može plivati brzinom od 70 km/h, a hrani se drugim ribama.

57bc7958-ede4-4011-ab47-35380a0a0a80-tuna-riba-130kg-2-previewOrg

(Vijesti.ba / AA)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*